Vašington post: SAD razmatraju pružanje naprednijeg oružja Ukrajini.

Vašington post: SAD razmatraju pružanje naprednijeg oružja Ukrajini.

Bajdenova administracija, pod pritiskom da proširi arsenal oružja koje Ukrajina ima u sukobu sa Rusijom, radi sa evropskim saveznicima na ubrzanju sofisticiranijih sistema protivvazdušne odbrane i drugog naoružanja u ratnu zonu, rekli su u petak američki zvaničnici.

Razgovori su bili u toku uoči planiranog putovanja ministra odbrane Lojda Ostina naredne nedelje da se sastane sa saveznicima iz NATO-a u Briselu i Slovačkoj, koje su zajedno sa Poljskom i Rumunijom nagovestile spremnost da prenesu vojnu pomoć svom susedu u sukobu. Slovačka poseduje i raketni sistem zemlja-vazduh S-300, koji se koristi za obaranje neprijateljskih aviona i koji je poznat Ukrajincima.

Portparol Pentagona Džon Kirbi rekao je novinarima da su Sjedinjene Države posvećene naoružavanju vlade u Kijevu „vrstama sposobnosti za koje znamo da su Ukrajincima potrebne i koje veoma dobro koriste“. On je odbio da precizira koje vrste oružja bi mogle biti uključene u sledeći talas isporuka.

„Nešto od tog materijala imamo i obezbeđujemo. Neki od tog materijala nemamo, ali znamo da drugi imaju, a pomažemo i u koordinaciji toga“, rekao je Kirbi.

Administracija se suočava sa negativnom reakcijom zbog svoje odluke ranije ove nedelje da odustane od predloga Poljske da bi jedan broj njenih borbenih aviona MiG-29 poslao u Ukrajinu preko „besplatnog” transfera u Sjedinjene Države. Vašington je, navodeći zabrinutost da bi Rusija taj potez shvatila kao provokaciju, rekao da ponuda Varšave nije „održiva“.

Pentagon isključuje slanje ratnih aviona u Ukrajinu, kaže da bi korist bila „mala“

Ukrajinski zvaničnici, uključujući predsednika Vladimira Zelenskog, založili su se za transfer MiG-29. I dok imaju podršku dvopartijske grupe američkih zakonodavaca, Bajdenova administracija je, pozivajući se na procene visokih američkih vojnih komandanata u Evropi, rekla da bi dodatni avioni ponudili samo minimalnu vrednost Ukrajini s obzirom na spornu prirodu njenog vazdušnog prostora.

„Verujemo da je najefikasniji način podrške ukrajinskoj vojsci u njihovoj borbi protiv Rusije da se obezbedi povećana količina protivtenkovskog naoružanja i sistema protivvazdušne odbrane, što je u toku sa međunarodnom zajednicom“, rekao je general vazduhoplovnih snaga Tod Volters, šef američke vojske. Evropska komanda. Ukrajinci sada odlično koriste ovo oružje.
Zašto Putinova vojna strategija u Ukrajini nije išla po planu
Posle više od dve nedelje rata, Rusija nije uspela da uspostavi vojnu dominaciju nad Ukrajinom. Evo zašto. (Drea Korneho/Vašington post)

Zemlje NATO-a su ograničene u onome što mogu da pošalju Ukrajini, delom zbog obuke ukrajinske vojske, koja se u velikoj meri fokusira na oružje sovjetske ili ruske proizvodnje koje postoji u sve manjim zalihama.

Ukrajina je tražila raketni sistem zemlja-vazduh S-300, rekao je visoki evropski zvaničnik upoznat sa situacijom. U toku su razgovori o toj mogućnosti, rekao je zvaničnik, ali ostaju pitanja o tome da li postoji nešto što se može poštedeti.

„Niko ne želi da pogreši očekivanja“, rekao je zvaničnik, koji je, kao i drugi, govorio pod uslovom anonimnosti zbog osetljivosti ovog pitanja.

Ukrajinske trupe su takođe obučene za raketni sistem zemlja-vazduh Buk — isti tip oružja kojim je oboren civilni avion Malaisia Airlinesa iznad dela istočne Ukrajine koji drže separatisti koje podržava Rusija 2014. Neke istočnoevropske zemlje poseduju oba sistema, ali u malom broju, rekao je evropski zvaničnik.

Predstojeća poseta Ostina Slovačkoj mogla bi da se iskoristi za obezbeđivanje dodatnih sporazuma o korišćenju njenih železnica kako bi se olakšao brži transfer humanitarne pomoći i goriva u Ukrajinu, rekao je evropski zvaničnik. Za razliku od nekih drugih zemalja u blizini, Slovačka ima transportno čvorište koje radi i na šini evropskog standardnog koloseka i na šini šireg koloseka koja se koristi u Ukrajini, što je čini privlačnom opcijom.

Procene o tome koliko dugo Ukrajinci mogu da izdrže protiv ruskog napada isprepletene su sa oružjem koje već imaju.
Ruski PVO raketni sistemi Buk-M2 oboreni su niz Crveni trg u Moskvi 2019. (Aleksandar Zemljaničenko/AP)

U petak je dvostranačka grupa poslanika u Sjedinjenim Državama poslala pismo predsedniku Bajdenu tražeći od njega da prebaci avione sa posadom i bespilotnom posadom u Ukrajinu, rekavši da su „uprkos herojskom i veštom otporu“ Rusi postigli vazdušnu nadmoć nad Ukrajincima. To je otišlo dalje od američkih odbrambenih zvaničnika, koji su primetili da Rusi imaju znatno veće vazdušne snage, ali nisu bili u stanju da kontrolišu nebo iznad Ukrajine.

„Prednost Rusije u ovom domenu bi uskoro mogla da se razvije u vazdušnu dominaciju ako Ukrajinci ne dobiju neophodnu vojnu pomoć“, rekli su poslanici.

Zakonodavci su pozvali na nastavak isporuke raketa Stinger, prenosivog protivvazdušnog oružja, ali su takođe pozvali Sjedinjene Države da olakšaju transfer sistema S-300.

„Pružanje platformi iz sovjetskog doba koje su ukrajinski vojnici imali ranije lukavo upravljanje i održavanje biće od suštinskog značaja za njihov uspeh na bojnom polju, a takođe će zaštititi američku odbrambenu tehnologiju od pada u ruke Rusa“, ​​naveli su poslanici u pismu, koje je prvi preneo Politiko.

Oni su takođe pozvali predsednika da preispita poljsku odluku o MiG-u i rekli da bi Bajdenova administracija trebalo da traži načine da pošalje više naoružanih dronova i aviona Su-25 u Ukrajinu. Mlaznjak koristi nekoliko američkih saveznika i partnera, uključujući Bugarsku, članicu NATO-a.

Kako se rat nazirao, SAD su naoružale Ukrajinu da bi pogodile ruske avione, tenkove i pripreme za gradsku borbu, pokazuje lista pošiljki sa deklasifikovanih

Poslanici koji su u petak potpisali pismo uključivali su brojne američke veterane.

Poslanik Džejson Krou (D-Colo.), bivši vojni rendžer koji je među potpisnicima, rekao je da administracija pravi besmislenu razliku između prihvatljivog oružja i onog za koje smatra da je potencijalno previše eskalirajuće.

„Ne verujem da postoji razlika između obezbeđivanja MiG-a i pružanja koplja i Stingera“, rekao je on. „Ovo su odbrambeni sistemi; mi ne pružamo ofanzivne kapacitete jer Ukrajina nije u napadu, sve što rade je bore se za svoj opstanak i pokušavaju da održe svoju demokratiju protiv invazije Vladimira Putina.

Krou je takođe rekao da, iako je obezbeđivanje koplja i Stingersa do sada bilo korisno, Zapad mora da pojača svoj doprinos kako bi Ukrajini dao šansu da održi svoj otpor — posebno na nebu, gde snage Zelenskog pokušavaju da spreče Rusiju da postigne superiornost .

„U nedostatku MiG-ova, potrebni su im napredniji raketni sistemi zemlja-vazduh“, rekao je Krou, napominjući da Stingersi koji su isporučeni Ukrajini dobro funkcionišu protiv helikoptera i aviona koji vrše bombardovanje na malim visinama, ali nisu dovoljni da prizemlje Ruse ratno vazduhoplovstvo. „Treba im nešto što može da dosegne i sprovede regionalnu protivvazdušnu odbranu, vazdušnu odbranu na većoj visini.

Posle više od dve nedelje rata, ruska vojska ide napred uz veliku cenu.

Poslanik Michael Valtz (R.-Fla.), koji je služio u jedinicama specijalnih snaga i koji je takođe potpisao pismo, rekao je da bi prenošenje sistema S-300 i njihovih komponenti, poput radara, moglo biti od pomoći.

Od zapadnog oružja, Ukrajinci bi takođe mogli imati koristi od sistema Avenger, koji omogućava da se rakete Stinger montiraju na vozila, rekao je on. Drugi američki sistemi protivvazdušne odbrane, uključujući rakete Patriot, zahtevaju previše obuke da bi bili praktični u bliskoj budućnosti.

Ukrajinci bi takođe mogli imati koristi od radarskih sistema protiv baterija, koji skeniraju izvorne lokacije dolazeće artiljerijske vatre i opremu koju su ranije tražili, rekao je Valc.

„U najmanju ruku, kada Rusi budu saznali da to imate, neće moći samo da sede i lobiraju iz kruga za rundom“, rekao je Valc. „To degradira njihovu sposobnost da samo sede i tuku vas. Očigledno je da moraju da se kreću, jer sada imate mogućnost kontra-baterije.“

Ukrajinska vojska ima još 56 borbenih aviona i koristi ih samo pet do 10 sati dnevno, rekao je u petak visoki zvaničnik američke odbrane. Zvaničnik, govoreći pod uslovom anonimnosti prema zemaljskim pravilima koje je odredio Pentagon, naveo je to kao jedan od razloga zašto je administracija odlučila da ne prebaci MiG-ove u Ukrajinu, napominjući da ruski raketni sistemi zemlja-vazduh mogu doseći skoro svuda preko ratna zona.

Američki zvaničnici nastavljaju redovno da razgovaraju sa Ukrajincima, rekao je zvaničnik odbrane, a „stvari koje su im najpotrebnije“ su protivavionsko i protivoklopno oružje, kao što su projektili Javelin. Za stvari koje su Ukrajincima potrebne, a SAD nemaju, administracija radi sa saveznicima i partnerima „koji bi mogli imati zalihe“.

„Pokušavamo da im pomognemo da unaprede tu odbranu na načine i sisteme koje već znaju da koriste“, rekao je zvaničnik. „Oni su dobri u tome, i to utiče na Ruse.