UN: Imamo kredibilne izveštaje da je Rusija koristila kasetne bombe u Ukrajini

UN: Imamo kredibilne izveštaje da je Rusija koristila kasetne bombe u Ukrajini

Kancelarija UN za ljudska prava saopštila da je primila „verodostojne izveštaje“ nekoliko slučajeva u kojima su ruske snage koristile kasetnu municiju u naseljenim delovima Ukrajine, dodajući da bi neselektivna upotreba takvog oružja mogla da se smatra ratnim zločinom.

Ova agencija UN ima desetine posmatrača u Ukrajini, a očekuje se da ih još stigne kada komisija koju je ustanovio Savet sa sedištem u Ženevi za ispitivanje mogućih ratnih zločina postane operativna, prenosi Rojters.

Potvrđeno je da je do sada 549 civila poginulo od početka ruske invazije na Ukrajinu 24. februara, mada se smatra da je pravi broj mnogo veći.

„Imajući u vidu veliki opseg njhovog dometa, korišćenje kasetne municije u naseljenim mestima nije u skladu sa principima međunarodnog humanitarnog prava koji regulišu vođenje rata“, kazala je portparolka Saveta Liz Trosel novinarima u Ženevi.

Ona je dodala da „podsećaju ruske vlasti da su usmeravanje napada na civile i civilne objekte, kao i tzv. vazdušni napadi na gradove i sela, i drugi oblici neselektivnih napada, zabaranjeni prema međunarodnom zakonu i mogu se smatrati ratnim zločinima“.