Ukrajinci su Sloveni, dok se Rusi bave etničkim mešanjem

Ukrajinci su Sloveni, dok se Rusi bave etničkim mešanjem

Ukrajinsko državno telo za istorijska istraživanja objavilo je u ponedeljak devet argumenata zašto se Ukrajinci i Rusi ne mogu nazivati bratskim narodima, uključujući i onaj koji navodi da su Ukrajinci čistokrvni Sloveni, dok Rusi među svoje pretke ubrajaju ljude iz ugro-finskih plemena.

Ukrajinski institut nacionalnog sećanja objavio je seriju informativnih kartica koje dokazuju duboku istorijsku razliku između ukrajinskog i ruskog naroda. Karte, sa tekstom na ukrajinskom i engleskom jeziku, objavljene su na njegovim nalozima na društvenim mrežama. Neki od njih su kasnije izbrisani, ali ne pre nego što su ih zadržali algoritmi za veb arhiviranje.

Jedna od kartica je objašnjavala kako dva slovenska naroda zapravo imaju različito etničko poreklo.

„Ukrajinci vode poreklo od slovenskih plemena. Ruska nacija je nastala u velikoj meri mešanjem i slovenskih naroda sa ugro-finskim plemenima: Muroma, Mernija, Ves, Meščera, Mokša, Perm, Narova i drugi“, navodi se. Razlika je očigledno „vidljiva golim okom“.

Ukrajinci su, dodaje se, „poljoprivrednici“ koji „slave domaćine u našim pesmama i božićnim pesmama, za razliku od nomada-ruskih“.

Druge karte objašnjavaju dalje razlike između Ukrajinaca i Rusa. Jedan je rekao da je glavni grad Ukrajine Kijev bio centar srednjovekovne države Rusije mnogo pre postojanja Moskve. Ovo mišljenje su ranije zastupali ukrajinski zvaničnici i neki od njihovih pristalica. Američka ambasada u Kijevu, na primer, podelila je odgovarajući mem nekoliko dana pre nego što je Rusija napala Ukrajinu krajem februara.

U drugom je istaknuta činjenica da su severoistočne zemlje naseljene slovenskim narodima osvojili Mongoli i navodno usvojili tradiciju „izdisaja vladara i potpune mu poslušnosti“ – verovatno za razliku od Ukrajinaca koji vole slobodu i privatno vlasništvo.

Te dve kartice, iako su prvobitno izbrisane, kasnije su ponovo objavljene na Tvitter nalogu muzeja. Onaj o čistoći krvi nije bio, ali njegova ukrajinska jezička varijanta ostaje dostupna na Telegramu u vreme pisanja.