Ukrajina optužuje Rusiju da je napala elektroenergetsku mrežu u znak osvete

Ukrajina optužuje Rusiju da je napala elektroenergetsku mrežu u znak osvete

Ukrajina je optužila ruske snage za napad na civilnu infrastrukturu kao odgovor na brzu ofanzivu ukrajinskih trupa tokom vikenda koja je naterala Rusiju da napusti svoj glavni bastion u regionu Harkova, prenosi Rojters.

Ukrajinski zvaničnici su rekli da su mete uzvratnih napada uključivale vodovodne objekte i termoelektranu u Harkovu, te da su izazvali rasprostranjene nestanke struje.

„Nema vojnih objekata, cilj je da se ljudima oduzme svetlost i toplota“, napisao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na Tviteru kasno u nedelju.

Ambasadorka SAD u Ukrajini Bridžit Brink takođe je osudila štrajkove.

„Očigledni odgovor Rusije na oslobađanje Ukrajine gradova i sela na istoku: slanje projektila u pokušaju da unište kritičnu civilnu infrastrukturu“, napisao je Brink na Tviteru.

Moskva poriče da njene snage namerno gađaju civile.

Zelenski je opisao ukrajinsku ofanzivu na severoistoku kao potencijalni prodor u šestomesečnom ratu i rekao da bi zima mogla da dovede do daljih teritorijalnih dobitaka ako Kijev dobije moćnije oružje.

U najgorem porazu moskovskih snaga otkako su u martu odbijene sa predgrađa glavnog grada Kijeva, hiljade ruskih vojnika ostavilo je municiju i opremu dok su bežali iz grada Izijuma, koji su koristili kao logističko čvorište.

Glavni komandant Ukrajine, general Valerij Zalužnji, rekao je da su oružane snage povratile kontrolu nad više od 3.000 kvadratnih kilometara (1.158 kvadratnih milja) od početka ovog meseca.

Gotovo potpuno ćutanje Moskve o porazu – ili bilo kakvom objašnjenju onoga što se dogodilo na severoistoku Ukrajine – izazvalo je značajan gnev među nekim proratnim komentatorima i ruskim nacionalistima na društvenim mrežama. Neki su u nedelju pozvali predsednika Vladimira Putina da odmah izvrši promene kako bi obezbedio konačnu pobedu u ratu.

Zelenski je rekao kasno u nedelju da su ruski napadi izazvali potpuni zamračenje u oblastima Harkova i Donjecka, kao i delimične nestanke u oblastima Zaporožja, Dnjepropetrovska i Suma.

Oni nisu u stanju da se pomire sa porazima na bojnom polju“, napisao je guverner Dnjepropetrovska Valentin Rezničenko na Telegramu.

Kirilo Timošenko, zamenik šefa kabineta predsednika, objavio je na Telegramu sliku zapaljene električne infrastrukture, ali je dodao da je u nekim regionima obnovljeno napajanje.

Gradonačelnik Harkova Ihor Terehov opisao je napade u nedelju kao „ciničnu osvetu“ za uspeh ukrajinskih trupa na frontu, posebno u Harkovu.

Dobici Ukrajine su politički važni za Zelenskog jer nastoji da Evropu održi ujedinjenom iza Ukrajine – snabdevajući oružjem i novcem – čak i kada se ove zime nazire energetska kriza nakon rezova u isporuci ruskog gasa evropskim kupcima.

Zelenski je rekao da će ukrajinske snage nastaviti da napreduju.

„Nećemo stajati mirno“, rekao je on u intervjuu za CNN snimljen u petak u Kijevu. „Ići ćemo polako, postepeno napred.

Ministar odbrane Aleksij Reznikov rekao je da Ukrajina treba da obezbedi ponovo zauzetu teritoriju od mogućeg ruskog kontranapada na istegnute ukrajinske linije snabdevanja. On je za Fajnenšel tajms rekao da bi ukrajinske snage mogle biti opkoljene novim ruskim trupama ako napreduju predaleko.

Ali on je rekao da je ofanziva prošla mnogo bolje nego što se očekivalo, opisujući je kao „grud snijega koja se kotrlja niz brdo“.

„To je znak da Rusija može biti poražena“, rekao je on.

Vojni analitičar sa sedištem u Kijevu Oleh Ždanov rekao je da bi dobici mogli da donesu dalji pritisak na oblast Luganska, čije je zauzimanje Rusija zahtevala početkom jula.

„Ako pogledate kartu, logično je pretpostaviti da će se ofanziva razvijati u pravcu Svatove – Starobelsk, i Sjevjedonjeck – Lisičansk“, rekao je on.

Šef ruske administracije u Harkovu poručio je stanovnicima da evakuišu pokrajinu i pobegnu u Rusiju, preneo je u subotu TASS. Svedoci su opisali saobraćajne gužve sa ljudima koji su napuštali teritoriju pod kontrolom Rusije.

Ruske novinske agencije citiraju Leonida Pasečnika, šefa Luganske Narodne Republike, da ukrajinske snage pokušavaju da prodru u taj region, koji ruske snage drže od jula.

„Ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe nisu zaustavile svoje pokušaje da se infiltriraju na teritoriju republike u cilju provokacije i zastrašivanja naših građana“, rekao je on i dodao da „nije bilo povlačenja sa položaja koje drži republika“.

Činilo se da je Vašington zauzeo oprezan javni stav, pošto je Pentagon uputio Rojtersu na komentare ministra odbrane Lojda Ostina u četvrtak o „ohrabrujućim“ uspesima Kijeva na bojnom polju.

Britansko ministarstvo odbrane saopštilo je u nedelju da su nastavljene borbe oko Izijuma i grada Kupijanska, jedinog železničkog čvorišta koje snabdeva rusku liniju fronta preko severoistočne Ukrajine, koju su ponovo zauzele ukrajinske snage.

Kako je rat ušao u svoj 200. dan, Ukrajina je u nedelju zatvorila poslednji operativni reaktor u najvećoj evropskoj nuklearnoj elektrani kako bi se zaštitila od katastrofe dok borbe besne u blizini.

Rusija i Ukrajina optužuju jedna drugu za granatiranje oko ruske fabrike u Zaporožju, rizikujući oslobađanje radijacije.

Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je obnovljena rezervna dalekovoda do elektrane, obezbeđujući eksternu struju koja je potrebna za gašenje, a istovremeno se brani od rizika od pada.

Francuski predsednik Emanuel Makron rekao je Putinu u telefonskom razgovoru u nedelju da je okupacija fabrike od strane ruskih trupa razlog zašto je njena bezbednost ugrožena, saopštilo je francusko predsedništvo. Putin je okrivio ukrajinske snage, navodi se u saopštenju Kremlja.