U Španiji AstraZeneka samo za starije od 60 godina

U Španiji AstraZeneka samo za starije od 60 godina

Špansko ministarstvo zdravlja u sredu je odlučilo da vakcinom protiv koronavirusa AstraZeneka vakciniše samo osobe starije od 60 godina.

Tako je odlučeno nakon što su evropski i britanski regulatori pronašli potencijalnu vezu između vakcinisanja AstraZenekom i retkih slučajeva krvnih ugrušaka u mozgu.

„Vakcina AstraZeneka primenjivaće se samo za osobe starije od 60 godina, iako u Evropskoj uniji postoje različita mišljenja“, rekla je ministarka zdravlja Karolina Darias na konferenciji za novinare nakon sastanka regionalnih šefova zdravstva.

Ministri zdravlja članica Evropske unije nisu u sredu uspeli da dogovore zajedničke smernice za upotrebu vakcine AstraZeneka protiv kovida-19, uprkos pozivima na koordinaciju među državama članicama kako bi se otklonilo nepoverenje javnosti prema toj vakcini.

Ministri su održali vanredni virtuelni sastanak neposredno nakon što je Evropska agencija za lekove (EMA) promenila svoje smernice o vakcini AstraZeneke nakon što je pronašla moguće veze s vrlo retkim slučajevima neobičnih krvnih ugrušaka.

Ipak, EMA je naglasila da prednosti vakcine i dalje prevazilaze rizike.