Tramp izdaje upozorenje o Trećem svetskom ratu

Tramp izdaje upozorenje o Trećem svetskom ratu

Sukob u Ukrajini mogao bi da preraste u Treći svetski rat, upozorio je u sredu bivši američki predsednik Donald Tramp, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin rekao da će Moskva upotrebiti sva neophodna sredstva da se odbrani pred pretnjom po njen teritorijalni integritet.

Pišući na svojoj platformi za društvene mreže Truth Social, bivši predsednik je rekao da sukob u Ukrajini, koji je počeo nakon što je Rusija pokrenula svoju vojnu ofanzivu krajem februara, „nikada nije trebalo da se dogodi“.

Tramp je tvrdio da da je još uvek bio u Beloj kući, neprijateljstva nikada ne bi izbila između Moskve i Kijeva.

„Kao što sam već duže vreme jasno rekao, ovo bi moglo da bude Treći svetski rat“, dodao je on.

Putin je u sredu najavio delimičnu vojnu mobilizaciju oko 300.000 rezervista koji će biti pozvani u aktivnu službu. Ruski lider je takođe upozorio da će Moskva „koristiti sva sredstva da zaštiti naš narod“, uključujući nuklearno oružje ako bude potrebno.

„Ovo nije blef“, insistirao je Putin, rekavši da će Rusija koristiti „sva raspoloživa sredstva“ da zaštiti svoju nezavisnost i bezbednost.

Ovo nije prvi put da je Tramp alarmirao posledice ukrajinske krize. U junu je kritikovao svog naslednika, predsednika Džoa Bajdena, zbog načina na koji je njegova administracija rešila krizu, kritikujući aktuelnog predsednika što je Kijevu poslao desetine milijardi dolara vojne pomoći, što, kako je rekao, samo doliva ulje na sukob.

„I mi smo u ozbiljnoj opasnosti zbog onoga što se dešava u Ukrajini i sa Rusijom. Mogli biste završiti sa svetskim ratom na način na koji ga oni nose. Ludo je šta rade“, rekao je tada.