Francuska šalje istražitelje da istraže ratne zločine u Izijumu

Francuska šalje istražitelje da istraže ratne zločine u Izijumu

Ministarka spoljnih poslova Francuske Katarina Kolona najavila je da će njena zemlja u Ukrajinu poslati misiju podrške istražiteljima koji istražuju ratne zločine počinjene u Izjumu u oblasti Harkov, prenosi „Evropska istina“, Kolona je ovo rekao tokom sastanka Saveta bezbednosti UN u vezi sa situacijom u Ukrajini u četvrtak.

„Čim se saznalo za zločine počinjene u Buhu u aprilu, poslali smo dve grupe istražitelja u Ukrajinu. Oni su tri meseca strpljivo pomagali ukrajinskom pravosuđu i pažljivo da dođe do činjenica, a mi smo donirali mobilnu laboratoriju za analizu DNK“, rekla je Kolona tokom sastanka Saveta bezbednosti UN u vezi sa situacijom u Ukrajini u četvrtak.

„Sada kada je svet postao svestan novih zločina u Izjumu, odlučili smo da pošaljemo još jednu misiju za podršku istražiocima na terenu, jer tamo gde Rusija deluje, koristeći propagandu i dezinformacije, pravda mora biti zasnovana na činjenicama i dokazima“, rekao je šef. francuske diplomatije

Grad Izjum u Harkovskoj oblasti oslobođen je od ruske okupacije početkom septembra tokom kontraofanzive ukrajinskih snaga. U njemu je otkriveno masovno sahranjivanje više od 440 tela. Zapadni lideri su oštro reagovali na ovo.

Ispostavilo se da su se Rusi tokom okupacije Izjuma i Balaklije u Harkovskoj oblasti ponašali na sličan način kao u Kijevskoj oblasti: mučili su stanovnike, uništavali vrtiće i škole, drugu infrastrukturu.

Ranije je postalo poznato da UN pripremaju grupu radnika koji će otići u Izjum i proučavati dokaze o mučenju od strane ruskih snaga.