Svetska banka: Smanjenje ukrajinskog BDP-a za preko 45%

Svetska banka: Smanjenje ukrajinskog BDP-a za preko 45%

Ekonomska proizvodnja Ukrajine će se verovatno smanjiti za neverovatnih 45,1 odsto ove godine pošto je ruska invazija zatvorila preduzeća, smanjila izvoz i učinila nemogućom ekonomsku aktivnost u velikim delovima zemlje, saopštila je Svetska banka u nedelju u novom izveštaju, prenosi Rojters.

Svetska banka takođe predviđa pad ruskog BDP-a za 2022. za 11,2 odsto zbog kažnjavajućih finansijskih sankcija koje su Sjedinjene Države i njihovi zapadni saveznici uveli ruskim bankama, državnim preduzećima i drugim institucijama.

U ekonomskom ažuriranju Svetske banke „Rat u regionu“ navodi se da će region istočne Evrope, koji obuhvata Ukrajinu, Belorusiju i Moldaviju, ove godine pokazati smanjenje BDP-a od 30,7 odsto, zbog šokova usled rata i poremećaja trgovine.

Rast u 2022. u regionu Centralne Evrope, koji obuhvata Bugarsku, Hrvatsku, Mađarsku, Poljsku i Rumuniju, biće smanjen na 3,5% sa 4,7% ranije zbog priliva izbeglica, viših cena roba i pogoršanja poverenja koje šteti tražnji.

Za Ukrajinu, izveštaj Svetske banke procenjuje da je više od polovine preduzeća u zemlji zatvoreno, dok druga i dalje otvorena rade pod normalnim kapacitetom. Zatvaranje crnomorskog brodarstva iz Ukrajine prekinulo je oko 90% izvoza žitarica iz zemlje i polovinu njenog ukupnog izvoza.

Svetska banka je saopštila da je rat onemogućio ekonomsku aktivnost u velikim delovima zemlje i da ometa poljoprivrednu sadnju i žetvu.

Procene infrastrukturne štete koja premašuje 100 milijardi dolara do početka marta – oko dve trećine ukrajinskog BDP-a u 2019. – su zastarele „pošto je rat besneo i prouzrokovao dalju štetu“.

Banka je saopštila da procena smanjenja od 45,1 odsto isključuje uticaj uništenja fizičke infrastrukture, ali je rekla da će to oštetiti buduću ekonomsku proizvodnju, zajedno sa odlivom ukrajinskih izbeglica u druge zemlje.

Svetska banka je saopštila da je veličina smanjenja Ukrajine „podložna visokom stepenu neizvesnosti“ u pogledu trajanja i intenziteta rata.

„Ruska invazija zadaje ogroman udarac ukrajinskoj ekonomiji i nanela je ogromnu štetu infrastrukturi“, rekla je Ana Bjerde, potpredsednica Svetske banke za Evropu i centralnu Aziju. „Ukrajini je odmah potrebna ogromna finansijska podrška jer se bori da održi svoju ekonomiju, a vlada radi da podrži ukrajinske građane koji pate i nose se sa ekstremnom situacijom.

Svetska banka je već izdvojila oko 923 miliona dolara zajmova i grantova za Ukrajinu i priprema dalji paket podrške od više od dve milijarde dolara.

Pomoć je pomogla Ukrajini da isplati plate za osnovne radnike i izvrši isplate penzija i državnog duga, uprkos drastično smanjenim poreskim prihodima, rekli su zvaničnici Svetske banke.