Stefančuk: Skandalozna izjava gruzijskog parlamenta

Stefančuk: Skandalozna izjava gruzijskog parlamenta

Predsednik Vrhovne rade javno je odgovorio na odbijanje predsednika gruzijskog parlamenta Šalve Papuašvilija da poseti Buču zajedno sa drugim šefovima parlamenata sveta, objavio je na Fejsbuk stranici Ruslan Stefančuk.

Podsetimo, Stefančuk se ovih dana obraća šefovima parlamenata svih zemalja, pozivajući ih da svojim očima vide posledice zverstava ruske vojske na okupiranim teritorijama a Papuašvili je prvi javno odgovorio, prenosi „Evropska istina“.

On smatra da je nemoguće otići u Ukrajinu dok „neki predstavnici ukrajinske vlade ne budu u potpunosti svesni snažne podrške“ koju, po njegovom mišljenju, Gruzija pruža Ukrajini. Kao primer takve podrške naveo je glasanje za Ukrajinu na međunarodnim platformama, poput Ujedinjenih nacija.

„Zbog neshvatljivih problema, zvanični poziv (da posetite Buču) deluje neprikladno“, dodao je gruzijski govornik.

U odgovoru Ruslan Stefančuk napominje da „Ukrajina ceni svaku pomoć koju dobije od drugih zemalja u ovom teškom trenutku“.

„Svaki dan tražimo jače sankcije, vojnu, političku i finansijsku podršku. Ima zemalja koje nam pomažu u svim oblastima. Ima zemalja koje pomažu samo u pojedinačnim pitanjima“, dodao je on.

On takođe podseća da je Ukrajina 2008. godine „od prvih dana vaše konfrontacije sa Rusijom pružala podršku Gruziji: na političkom, informativnom, međunarodnom i vojnom nivou. Želim samo da vas podsetim da zahvaljujući ukrajinskim sistemima protivvazdušne odbrane („Bukva “, „Osa“) branio si svoje nebo. Ali mi se ne merimo veličinom podrške. Podrška uvek treba da bude iskrena. A svako ko pruža takvu podršku deluje onako kako to okolnosti, savest i osećaj dužnosti dozvoljavaju. Uostalom, naši narodi i istorija uvek će ocenjivati nas političare“, podseća on.

„Jedino zbog čega se osećam neizrecivo je pitanje: da li je prikladno nazvati „neprikladnim“ poziv da dođete u prijateljsku zemlju i vidite njenu nevolju, podelite njenu tugu, izrazite reči podrške? Čini mi se da prijatelj treba da uradi to bez poziva“, – sumira Stefančuk.

Podsetimo, posle ruske invazije odnosi Ukrajine i Gruzije su se zaoštrili zbog nespremnosti da se osudi rusko delovanje. Papuašvilijeva izjava bila je možda prva takva zvanična osuda, barem za Buču. Ranije je gruzijska vlada lagala ukrajinsku ambasadu o pregovorima sa Rusijom, pokušavala da zaustavi odlazak dobrovoljaca u Ukrajinu itd. Nedavno je izbio novi sukob između Gruzije i Ukrajine oko mogućeg tranzita ruske vojske.