Švedska dobila prvu premijerku, Magdalena Anderson na čelu vlade

Švedska dobila prvu premijerku, Magdalena Anderson na čelu vlade

Poslanici švedskog parlamenta izabrali su Magdalenu Anderson, predsednicu Socijaldemokratske partije, za novog šefa švedske vlade. Dosadašnja ministarka finansija je prva žena koja je izabrana da bude premijer Švedske.

Švedski poslanici su tokom istorijskog glasanja izabrali Magdalenu Anderson za premijera te zemlje. Za je glasalo 117 poslanika, protiv 174, dok je uzdržano bilo 57 od 349 članova švedskog Riksdaga. Prema švedskim propisima, za izbor premijera je dovoljno da protiv ne glasa više od 175 poslanika.

Nakon ostavke Stefana Levena , počela je neizvesnost na švedskoj političkoj sceni, pošto je Socijaldemokratska partija bila u komplikovanim pregovorima sa Levicom, koja je kao uslov za podršku Magdaleni Anderson postavila povećanje penzija.

Sinoć je potvrđeno da je došlo do dogovora i da će se Levica uzdržati prilikom glasanja, čime podržavaju izbor nove premijerke. Druge opozicione stranke, koje su takođe ostale uzdržane, poručile su da je Švedskoj potrebna vlada pre izbora sledeće godine i da zbog toga ne glasaju protiv.

Magdalena Anderson preuzela je manjinsku vladu koju je Stefan Leven predvodio u koaliciji sa Zelenom strankom od 2014. godine.