Strani partneri da pomognu Ukrajini u obnavljanju biblioteka

Strani partneri da pomognu Ukrajini u obnavljanju biblioteka

Međunarodni partneri bi kroz različite projekte mogli pomoći u obnavljanju oštećenih i uništenih biblioteka širom Ukrajine.

To je izjavila zamenica predsednika Komiteta Vrhovne rade za humanitarnu i informacionu politiku Jevhenija Kravčuk, koja je u petak govorila na okruglom stolu u Ukrinformu na temu: „Pomoć ugroženim bibliotekarima i bibliotekama zbog sveobuhvatne ruske invazije na Ukrajinu .“

„Važno je fokusirati se na dve oblasti – pomoć bibliotekama, uključujući i međunarodne, koje rade na zapadu i u centru Ukrajine, gde su njihove usluge veoma tražene. Drugi pravac je restauracija bibliotečkih zgrada. Sada imamo širok spektar međuparlamentarnih veza, našu komunikaciju sa ambasadama i opštinama. Postoji želja nekih opština da se ili lično bave određenim objektima ili to rade u partnerstvu sa određenom zajednicom. To je moguće kako za područja u pozadini, tako i za one koji su donedavno bili okupirani i sada treba da budu obnovljeni“, rekla je Kravčuk.

Poslanica je rekla da je sa predstavnicima britanske ambasade razgovarala o biblioteci u Černigovu, koja je takođe arhitektonski spomenik. „I takve stvari će, nadam se, skrenuti pažnju na problem. Postoje i pojedinci i fondacije koje su spremne da pomognu“, rekla je poslanik.

Kravčuk je dodao da bi druga opcija mogla biti saradnja na regionalnom nivou.

„Postoje izjave nekih zemalja koje su spremne da preuzmu restauraciju određenih područja. U slučaju Velike Britanije, to je Kijevska oblast. A ako već postoji konkretan zahtev za restauraciju biblioteka koje su oštećene ili uništene, mi to već može da uradi. Estonija je već izjavila da može da radi na obnavljanju onih u Žitomirskoj oblasti. I tako svaki region može da ima naciju donatora“, predložila je ona.

Poslanik je istakao da će nakon obnove biblioteka u područjima koja nisu bila okupirana ili oslobođena krenuti u treću etapu.

„Dodaćemo biblioteke kojima uopšte nemamo pristup. One su u Donjeckoj oblasti, Luganskoj oblasti, sada Hersonskoj oblasti i delu Zaporoške oblasti“, rekla je Kravčuk.