SBUN je ranije video zamenu stalnih članova

SBUN je ranije video zamenu stalnih članova

Nemački poslanik iz stranke AfD Jirgen Braun veruje da Rusija ne samo da preti drugim članicama Saveta bezbednosti UN, već je i u ratu sa jednom od nacija koja je pobedila u Drugom svetskom ratu.

Braun veruje da bi Savet bezbednosti UN trebalo da usvoji rezoluciju koja bi izjednačila upotrebu nuklearnog oružja od strane Rusije sa objavom rata celom čovečanstvu, prenosi Gildhol, prenosi Ukrinform.

„Potrebna nam je takva rezolucija u Savetu bezbednosti […] Ali bojim se da bi ne samo Rusija već i Narodna Republika Kina iskoristila svoje pravo veta kako bi sabotirala ovakav pristup“, rekao je poslanik.

„Međutim, stalne članice Saveta bezbednosti UN uvek su bile one nacije koje su pobedile u Drugom svetskom ratu. Sada Rusija ne samo da preti ostalim pobednicima u Drugom svetskom ratu, već se bori i protiv druge nacije koja je učestvovala u pobeda protiv nacionalsocijalizma. Setite se da je 1971. američki predsednik Nikson mogao da zameni Tajvan NR Kinom među stalnim članovima Saveta bezbednosti“, zaključio je nemački poslanik.

Kako je ranije objavljeno, ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov je tokom neformalnog sastanka sa diplomatama ZND još jednom sugerisao da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje, ne isključujući takvu opciju.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski upozorio je da svet treba da se pripremi za nuklearni udar agresorske sile.

U emisiji TV kanala Rusija 1, ruska propagandistkinja Olga Skabejeva i poslanik Aleksej Žuravljov razgovarali su o tome koliko će sekundi biti potrebno da interkontinentalna balistička raketa Sarmat stigne do prestonica Velike Britanije, Nemačke i Francuske – zemalja koje snabdevaju Ukrajinu oružjem.

Ranije je šef Centra za reformu odbrane, koordinator međuresorske platforme za suprotstavljanje hibridnim pretnjama, koja deluje u okviru saradnje Ukrajine i NATO-a, Oleksandr Daniljuk takođe izjavio da je, kao odgovor na potvrdu namera da se koristi nuklearno oružje protiv Ukrajine , Rusiju treba isključiti iz Saveta bezbednosti UN, a Generalna skupština UN treba odmah da usvoji rezoluciju da bi takav korak Ruske Federacije bio objava rata čovečanstvu.

Bivši komandant estonskih odbrambenih snaga, poslanik Evropskog parlamenta, general-potpukovnik Riho Teras smatra da bi Generalna skupština UN trebalo da usvoji rezoluciju da će se upotreba nuklearnog oružja od strane Rusije protiv Ukrajine smatrati „kao objavom rata celom čovečanstvu“.

Bivši ministar odbrane Litvanije, evropski poslanik Rasa Juknevičiene, deli ideju da bi ruska upotreba nuklearnog oružja značila da je u ratu sa celim svetom.

Takođe, inicijativu o potrebi usvajanja pomenute rezolucije UN podržao je i predsednik Odbora za spoljne poslove letonskog parlamenta Atis Lejinš.

Član Doma lordova britanskog parlamenta, bivši britanski ministar spoljnih poslova Dejvid Oven, smatra da vredi razmotriti inicijativu da se na Generalnoj skupštini UN raspravlja o nedavnim ruskim pretnjama upotrebom nuklearnog oružja.

Nemački poslanik Gregor Gizi rekao je: „Ako Rusija upotrebi nuklearno oružje protiv Ukrajine, sa ili bez rezolucije Generalne skupštine UN, biće pogođeno čitavo čovečanstvo i to će dovesti do Trećeg svetskog rata. Tako da pretpostavljam i nadam se da do toga neće doći.”

Drugi nemački poslanik Roderik Kizeveter smatra da bi upotreba taktičkog nuklearnog oružja „izazvala potpunu izolaciju Rusije od UN na duže vreme“.

Što se tiče rezolucije UN, Keisevetter je rekao: „Problem sa inicijativom je u tome što se suprotstavlja principu nuklearnog odvraćanja. S druge strane, to bi pokazalo snagu međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima i moglo bi sprečiti Rusiju da čak i razmišlja o upotrebi.