Šef Ministarstva inostranih poslova Litvanije: Nema pregovora sa Putinom, rat mora da se završi njegovom kapitulacijom

Šef Ministarstva inostranih poslova Litvanije: Nema pregovora sa Putinom, rat mora da se završi njegovom kapitulacijom

Ministar spoljnih poslova Litvanije Gabrijelus Landsbergis rekao je da nema potrebe da se pregovara sa Rusijom, a rat treba da se završi kapitulacijom Vladimira Putina.

O tome je napisao na Tviteru, prenosi „Evropska istina“.

„Genocidni plan koji je zamislio Putin, želja da se Ukrajina izbriše sa mape, je propao. On nije u stanju da pregovara. Rat se mora okončati njegovom bezuslovnom predajom“, napisao je Landsbergis.

On je takođe pozvao na ubrzanu integraciju Ukrajine u NATO i EU.

„Nema više žalbi. Nema više oklevanja. Nema više pregovora sa teroristima. Oni koji su sumnjali u snagu Ukrajine treba da se izvine. Ukrajina nas je sve zaštitila, čak i kada neki nisu verovali da mogu da uspeju. Vreme je da izrazimo duboku zahvalnost“, – dodao je ministar.

„Da budem iskren. Sada nema sumnje da je Ukrajina mogla da izbaci Rusiju pre nekoliko meseci da im je od prvog dana obezbeđena neophodna oprema“, napisao je šef litvanskog MIP-a.

Podsetimo, ministar odbrane Aleksij Reznikov izjavio je na forumu da Kijev ne prihvata preporuke zapadnih partnera za početak „mirnih“ pregovora sa Ruskom Federacijom i zahteva potpunu deokupaciju Donbasa i Krima.

IES Forum se održao u Kijevu u petak i subotu u zatvorenom režimu. Predsednik Vladimir Zelenski je održao govor na forumu i takođe učestvovao u panel diskusiji.