Britanske konjske trke se nastavljaju uz odavanje počasti kraljici

Britanske konjske trke se nastavljaju uz odavanje počasti kraljici

Britanske konjske trke odale su u nedelju počast kraljici Elizabeti Drugoj, pošto se omiljeni sport pokojnog monarha vratio posle dvodnevne pauze nakon njene smrti.

Dva minuta ćutanja održana je u Donkasteru pre prve trke po rasporedu koja je uključivala klasiku trke u ravnim trkama iz St. Legera, koju je kraljičin konj Danfermlajn osvojio 1977. za jednu od njenih najprestižnijih pobeda.

Video koji prikazuje kraljicu na raznim trkama tokom godina, zajedno sa nekim od njenih najvećih trijumfa kao vlasnice, zatim je prikazan na velikim ekranima.

„Nijedna osoba nikada nije, niti će ikada učiniti, toliko dugo za konjske trke, kao što je to učinilo njeno veličanstvo kraljica“, rekao je narator Brou Skot, bivši džokej koji je postao TV voditelj, tokom videa. „Sport širom sveta će zauvek biti njen dug.”

Nakon toga usledile su duge ovacije džokeja i zvaničnika koji su stajali u redu za ceremoniju odavanja počasti.

Dan trke odvijao se dok je kraljičin kovčeg prolazio škotskim selima u nedelju u mrtvačkim kolima vozeći se od njenog letnjeg imanja Balmoral zamka – gde je umrla u četvrtak u 96. godini – do palate Holirudhaus u Edinburgu. Putovanje je vodilo pogrebnim kolima kroz Danfermlajn, gradić po kome je njen klasični pobednički konj dobio ime, gde je gomila stajala pored mosta kako bi ga posmatrala kako prolazi.

U Donkasteru, Eldar Eldarov je doneo kasni skok u poslednjem stadiju i osvojio ovogodišnji Sent Leže za dve dužine.

„Cela nacija je tužna zbog gubitka kraljice, svi u trkama su teško pogođeni jer smo mi zaista izgubili svog pokrovitelja“, rekao je trener Eldara Eldarova Rodžer Varijan. „Zahvalni smo što su trke danas nastavljene, mislim da je to ono što bi ona želela.“

Trke konja bile su velika sportska fascinacija kraljice, koja je postala jedno od najvećih lica sporta kako u Britaniji tako i širom sveta.

Imala je više od 1.800 pobednika kao vlasnica trkačkih konja, a njeni džokeji su uvek nosili ljubičastu, zlatnu i skerletnu – boje legendarne kraljevske trkačke svile koju su takođe koristili otac i pradeda.

Džokej Frenki Detori je jahao više od 50 pobednika za kraljicu u poslednjih 30 godina. U nedelju je osvojio Coral Champagne Stakes na Kaldejcu, ali se uzdržao od svog uobičajenog letećeg sjaha zbog prigušenijeg slavlja.

„Pomalo je praznog raspoloženja u prostoriji za merenje“, rekao je Detori za Ski Sports. „Nisam skočio iz poštovanja. Slušajte, nastavljamo, ali još uvek nam je sveže u sećanju i moramo da se nosimo sa tim. Ali će nam mnogo nedostajati.“