Sankcije ruskim kompanijama koje rade za vojsku i obaveštajne službe

Sankcije ruskim kompanijama koje rade za vojsku i obaveštajne službe

Administracija Džoa Bajdena priprema sankcije protiv ruskih kompanija za koje kaže da pružaju robu i usluge ruskim vojnim i obaveštajnim službama, uključujući komponente dvostruke namene.

Ovo je objavio The Wall Street Journal, pozivajući se na zvanične dokumente i zvaničnike.

Sankcije, čije bi objavljivanje trebalo da budu sledeće nedelje, mogle bi da obuhvate Sernia inženjering, koja obezbeđuje oružje ruskim obaveštajnim službama, i Sertal, koja proizvodi opremu i tehnologiju za rusku vojsku.

Izdanje podseća da su ove kompanije ranije bile uvrštene na listu kompanija kojima je zabranjen izvoz osetljivih tehnologija, ali sa kojima je dozvoljeno da održavaju poslovne odnose. Sada postoji zabrana bilo kakvih finansijskih transakcija sa njima.

„Zajedno, ove mere bi mogle da imaju ogroman uticaj, koji će se potom proširiti na celu rusku ekonomiju“, kaže Džastin Voker iz Udruženja sertifikovanih profesionalaca u borbi protiv pranja novca.

Takođe se razmatraju sankcije protiv kompanije iGrids, koja razvija softver za ruske automatizovane sisteme za kontrolu mreže.

Kako je saopšteno, 24. februara je ruski predsednik Vladimir Putin najavio početak invazije na Ukrajinu. Ruske trupe granatiraju i uništavaju infrastrukturu, masovno granatiraju stambena područja ukrajinskih gradova i sela koristeći artiljeriju, višecevne raketne bacače i balističke rakete.

U Ukrajini je uvedeno vojno stanje i objavljena opšta mobilizacija. Zemlja odbija ruske osvajače.