Danas sastanak Putina i Bajdena u Ženevi

Danas sastanak Putina i Bajdena u Ženevi

Na prvom međusobnom sastanku predsednik SAD DŽozef Bajden i predsednik Rusije Vladimir Putin razgovaraće u Ženevi o širokoj lepezi nagomilanih problema u svetu ali i odnosima dve svetske sile. Međutim, pitanje je da li će sastanak opravdati epitet istorijskog, ili će konkretni dogovori izostati a odnosi dve zemlje ostati na niskoj komunikacijskoj frekvenciji.

Iako analitičari i u Rusiji i u SAD poručuju da ne treba očekivati mnogo od prvog susreta dvojice predsednika, znatiželja je velika. Dok se najavljuju „iskreni razgovori puni nesuglasica“ i pored niza najavljenih tema još uvek se ne zna o čemu će tačno Putin i Bajden razgovarati a koje teme će izbegavati.

Iz Bele kuće poručuju da će predsednik SAD prednost tokom samita dati temama odnosno kritikama na račun Rusije, polazeći od Ukrajine, preko kršenja ljudskih prava do navodnih ruskih softerskih napada. Ipak, malo je verovatno da će to biti „mesto susreta“ dvojice predsednika.

Takođe bi moglo da se najavi da dve zemlje preduzimaju korake ka normalizaciji diplomatskih odnosa, uključujući dozvolu američkom ambasadoru da se vrati u Moskvu i ruskom ambasadoru da bude vraćen u Vašington.