SAD pružaju više od 186 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći Ukrajini

SAD pružaju više od 186 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći Ukrajini

Sjedinjene Države obezbeđuju preko 186 miliona dolara dodatne humanitarne pomoći za podršku interno raseljenim licima i više od tri miliona izbeglica pogođenih ruskim ratom u Ukrajini.

„Ovo će obezbediti dalju podršku humanitarnim organizacijama koje reaguju na krizu i upotpuniti velikodušnost susednih zemalja koje dočekuju i podržavaju izbeglice“, navodi se u saopštenju američkog državnog sekretara Entonija Blinkena.

Blinken je takođe pozvao na hitan prekid kontinuiranog rata Rusije protiv Ukrajine i da Rusija omogući nesmetan humanitarni pristup Ukrajini i siguran prolaz za one koji žele da napuste gradove u kojima su zarobljeni.

„Mora se dozvoliti da se isporuka humanitarne pomoći nastavi bez ometanja, a humanitarni radnici moraju imati siguran prolaz da isporuče pomoć i pomoć onima kojima je potrebna“, podvukao je američki državni sekretar.

Kako je saopšteno, SAD su krajem prošle nedelje izdvojile 200 miliona dolara dodatne odbrambene podrške Ukrajini. Američki predsednik je u utorak odobrio zakon kojim se predviđa paket od 13,6 milijardi dolara za odgovor SAD na agresiju Rusije, kao i podršku Ukrajini i njenim saveznicima u Evropi.