SAD nastavlja da sankcioniše članove ruske elite i drugih u Putinovom najužem krugu

SAD nastavlja da sankcioniše članove ruske elite i drugih u Putinovom najužem krugu

Ministarstvo finansija SAD je u petak sankcionisalo dodatne kremaljske „elite, lidere, oligarhe“ i neke članove njihovih porodica zato što su „omogućili Putinov rat protiv Ukrajine“, navodi se u saopštenju.

Među sankcionisanim su tri člana porodice portparola ruskog predsednika Vladimira Putina Dmitrija Peskova, ruski tajkun Viktor Vekselberg i 10 članova upravnog odbora sankcionisane VTB banke. Sankcionisano je i 12 poslanika ruske Državne dume, uključujući predsednika Vjačeslava Volodina i predsednika Komunističke partije Rusije Genadija Zjuganova.

Sankcionisanje Zjuganova posebno je izazvalo pokriće u ruskim državnim medijima u narednim satima. On je od tada odgovorio, nazivajući to „nagradom“ i potvrdom njegovih napora da „stvara mir“ i „borbu protiv nacizma“, ponavljajući Putinovu retoriku za njegovo opravdanje invazije na Ukrajinu.

Peskov je 3. marta kažnjen kao „glavni propagandista“ Ruske Federacije. Ali u petak su kažnjene i Peskovova supruga Tatjana Navka i dvoje odrasle dece Peskova – Nikolaj Peskov i Elizaveta Peskova. Tatjana Navka, koja je osvojila zlatnu medalju u plesu na ledu na Olimpijskim igrama 2006, ima „imovinsko carstvo vredno više od 10 miliona dolara“, navodi se u saopštenju Ministarstva finansija.

Dve Vekselbergove luksuzne imovine, avion Erbas A319-115 i jahta po imenu Tango — svaka vredna oko 90 miliona dolara svaka — identifikovane su kao blokirana imovina, navodi se u saopštenju.