SAD kažu da i dalje razmatraju sankcije Indiji nakon što su bile uzdržane na glasanju u UN o Ukrajini

SAD kažu da i dalje razmatraju sankcije Indiji nakon što su bile uzdržane na glasanju u UN o Ukrajini

Visoki američki diplomata kaže da se Bajdenova administracija nada da će „Indija shvatiti da je sada vreme da se dalje distancira“ od Rusije.

SAD su još jednom nagovestile sankcije Indiji zbog kupovine odbrambenog raketnog sistema od Rusije, dok ta južnoazijska nacija nastavlja da balansira svoje odnose između zapada i Moskve.

Vašington razmatra mogućnost sankcionisanja Indije zbog kupovine ruskog oružja od strane Nju Delhija, rekao je Kongresu visoki zvaničnik Stejt departmenta. SAD takođe gura Indiju da se odrekne Moskve zbog trenutnog sukoba u Ukrajini.

Predsednik Džo Bajden „veoma pažljivo gleda“ da li da primeni ili ukine sankcije zemljama koje kupuju rusku vojnu opremu, rekao je Senatu pomoćnik državnog sekretara za južnoazijska pitanja Donald Lu.

Indija je nedavno kupila od Moskve sisteme protivvazdušne odbrane S-400, kršeći američki zakon iz 2017. pod nazivom Zakon o suzbijanju američkih protivnika kroz sankcije (CAATSA), usvojen kao odgovor na navode o ruskom mešanju u američke izbore.

„Mogu da vas uverim da će administracija pratiti CAATSA zakon i u potpunosti primeniti taj zakon i konsultovaće se sa Kongresom dok budemo napredovali sa bilo kojim od njih“, rekao je Lu poslanicima. „Ono što, nažalost, ne mogu da kažem je da prejudiciram odluke predsednika ili [državnog sekretara] o pitanju izuzeća ili sankcijama, ili da li će ruska invazija na Ukrajinu uticati na tu odluku“, dodao je on.
SAD opozvale zvanični memorandum koji je namerio nacije zbog toga što su „u ruskom taboru“ PROČITAJTE JOŠ: SAD podsećaju na zvaničan memorandum koji je namerio nacije da su „u ruskom taboru“

Turska, saveznica u NATO-u, je u decembru 2020. sankcionisana prema CAATSA i izbačena iz programa lovaca F-35 zbog kupovine S-400 od Rusije.

Tokom proteklih nekoliko meseci, SAD su bile u „razbijenoj bitci“ sa indijskim zvaničnicima, rekao je Lu, a sam Bajden kao i državni sekretar Entoni Blinken gurali su Nju Delhi „da zauzme jasniji stav, poziciju koja se protivi ruskoj akciji .”

Indija je već otkazala porudžbine za lovce MiG-29, helikoptere i protivtenkovsko oružje iz Rusije, rekao je Lu, ali bi SAD želele da to učine više. Vašington je „u procesu pokušaja da shvati da li odbrambena tehnologija koju danas delimo sa Indijom može biti adekvatno zaštićena s obzirom na istorijski odnos Indije sa Rusijom i njenu prodaju u sektoru odbrane“.

Uzdržanost Nju Delhija na glasanju u Generalnoj skupštini UN za osudu Rusije u sredu i ponuda humanitarne pomoći Ukrajini su „obećavajući koraci“, rekao je Lu, dodajući da je „akcija počela da okreće javno mnjenje u Indiji protiv zemlje koju oni doživljavaju kao partner” nakon što je indijski student ubijen u Harkovu, navodno u ruskom bombardovanju.

I Vašington i Moskva su se udvarali Indiji poslednjih godina, pri čemu je Rusija potpisala niz ugovora o proizvodnji – uključujući oružje i vakcine protiv Covid-19 – dok su SAD preimenovali svoju regionalnu komandu u „Indo-Pacifik“ i proglasili Nju Delhi „glavnim odbrambenim partnerom“ u 2016. godini.

Indija takođe učestvuje u Kvadrilateralnom bezbednosnom dijalogu, grupi koja uključuje SAD, Japan i Australiju i koja ima za cilj da se suprotstavi Kini. Bela kuća je u četvrtak saopštila da je Bajden održao video poziv sa grupom „kako bi razgovarao o ratu protiv Ukrajine i njegovim implikacijama na Indo-Pacifik”.