Nemački Šolc traži od bivšeg kancelara da prekine poslovne veze sa Rusijom

Nemački Šolc traži od bivšeg kancelara da prekine poslovne veze sa Rusijom

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je od bivšeg kancelara Gerharda Šredera da podnese ostavku na funkcije u ruskim državnim kompanijama.

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je u četvrtak od bivšeg kancelara Gerharda Šredera da podnese ostavku na funkcije u ruskim državnim kompanijama.

Šreder (77) se smatra dugogodišnjim prijateljem ruskog predsednika Vladimira Putina – odnos koji je doveo do mnogih kritika u Nemačkoj, posebno otkako je Rusija napala Ukrajinu prošle nedelje.

Šreder je predsednik nadzornog odbora ruske državne energetske kompanije Rosnjeft, a takođe ima vodeće pozicije u kontroverznim projektima gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 koji imaju za cilj da ruski gas dopremaju direktno u Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu. On bi takođe trebalo da preuzme funkciju nadzornog odbora Gazproma, ruske multinacionalne energetske korporacije u većinskom državnom vlasništvu.

„Moj savet Gerhardu Šrederu je, na kraju krajeva, da se povuče sa ovih funkcija“, rekao je Šolc na televiziji ZDF, prenosi nemačka novinska agencija dpa.

Šolc je naglasio da Šrederove veze sa ruskim kompanijama nisu privatna stvar pošto je on bivši kancelar.

„Ova obaveza ne prestaje kada neko više ne bude na funkciji, već se nastavlja“, rekao je on.

Šreder, koji je bio kancelar Nemačke od 1998. do 2005. i član je socijaldemokrata, baš kao i sadašnji kancelar Šolc, dugo je kritikovan zbog svojih bliskih veza sa Rusijom.

Ranije u četvrtak, lideri nemačkih socijaldemokrata, Lars Klingbeil i Saskia Esken, rekli su da su napisali pismo u kojem su pozvali Šredera da podnese ostavku na svoje funkcije u ruskim državnim kompanijama.

Iako je jak saveznik SAD i članica NATO-a, posleratna Nemačka je takođe pokušala da održi dobre veze sa Moskvom, što je politika vođena poslovnim interesima i energetskim potrebama Nemačke.

Ali ranije ove nedelje, Šolc je rekao da je ruska invazija na Ukrajinu zahtevala dramatično drugačiji odgovor Nemačke nego u prošlosti i najavio da će zemlja poslati protivtenkovsko oružje i rakete zemlja-vazduh Ukrajini. Ta zapanjujuća odluka — odustajanje od dugotrajnog odbijanja Nemačke da izvozi oružje u zone sukoba — smatra se ništa manje nego istorijskim raskidom sa spoljnom politikom zemlje posle Drugog svetskog rata.