Ruski Gasprom neće smanjiti isporuke gasa Moldaviji, ali zadržava pravo na to

Ruski Gasprom neće smanjiti isporuke gasa Moldaviji, ali zadržava pravo na to

Ruski državni proizvođač gasa Gasprom (GAZP.MM) povukao je od ponedeljka pretnju smanjenjem isporuke gasa Moldaviji, ali je rekao da zadržava pravo da smanji ili zaustavi dotoke u budućnosti ako Moldavija ne izvrši dogovorena plaćanja.

Gasprom je prošle nedelje optužio Ukrajinu da obustavlja isporuke gasa koji prolaze kroz zemlju na putu za Moldaviju – što je Kijev negirao – i rekao da bi mogao da počne da smanjuje te tokove od ponedeljka.

U svom poslednjem saopštenju, Gasprom je naveo da je moldavska kompanija za prirodni gas Moldovagaz platila isporuke gasa u novembru, dodajući da je primila plaćanje za, kako je rekao, gas namenjen moldavskim kupcima, ali koji je ostao u Ukrajini.

Međutim, Gasprom je optužio Moldaviju za „redovno kršenje“ obaveza plaćanja i dodao: „Gasprom zadržava pravo da smanji ili potpuno obustavi isporuke u slučaju kršenja plaćanja“.

Vadim Čeban, šef Moldovagaza, rekao je u ponedeljak da se avansni račun za gas u novembru udvostručio na 42 miliona dolara usled povećane potražnje za gasom u otcepljenom moldavskom regionu Pridnjestrovlja, gde su stacionirane ruske trupe. Rekao je da je ovo platio Moldovagaz.

U znak da su tokovi neprekinuti, Gasprom je u ponedeljak odvojeno rekao da će u ponedeljak preko Ukrajine isporučiti 42,2 miliona kubnih metara gasa u Evropu, što je samo neznatno manje u odnosu na nedeljni nivo od 42,6 miliona kubnih metara. Obe brojke uključuju tokove u Moldaviju.