Ruski dron napao raketni bacač u Ukrajini

Ruski dron napao raketni bacač u Ukrajini

Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je snimak drona koji u preciznom udaru uništava ukrajinski višecevni bacač raketa.

Dron ruskog vazduhoplovstva uništio je ukrajinski višecevni raketni sistem pogodivši ga preciznom municijom sa visine od 3.000 metara, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane dok je objavilo snimak misije.

Na snimku se vidi kako ruski dron poleće sa aerodroma pre nego što se očigledno prebacio na crno-belu kameru drona na kojoj se vidi kako raketni bacač otvara vatru na metu. Ukrajinski hardver tada pokušava da napusti vatrenu poziciju, ali dobija udarac dok se kreće duž puta.

Dronovi uključeni u rusku ofanzivu u Ukrajini koriste se za izviđanje, prilagođavanje vatre i vazdušne napade, dodaje ministarstvo u svom saopštenju. Od 24. februara, ruske snage tvrde da su uspešno pogodile skoro 3.700 ukrajinskih vojnih ciljeva. Kijev nije pružio nikakve podatke o vojnim ciljevima koje su pogodile ruske snage, ali je umesto toga potvrdio da je u sukobu do sada poginulo oko 1.300 ukrajinskih vojnika.

Moskva je napala svog suseda krajem februara, nakon sedmogodišnjeg sukoba zbog neuspeha Ukrajine da primeni uslove sporazuma iz Minska i konačnog priznanja republika Donbasa u Donjecku i Lugansku od strane Rusije. Protokoli uz posredovanje Nemačke i Francuske bili su osmišljeni da regulišu status tih regiona u okviru ukrajinske države.

Rusija je sada zahtevala da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dve republike.