Ruske trupe ušle u stratešku ukrajinsku luku Herson

Ruske trupe ušle u stratešku ukrajinsku luku Herson

KIJEV/HARKIV, Ukrajina, 3. marta (Rojters) – Ruske trupe bile su u četvrtak u centru ukrajinske luke Herson nakon dana oprečnih tvrdnji o tome da li je Moskva zauzela veliki urbani centar po prvi put u osmodnevnom periodu. invazija.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je zauzelo Herson u sredu, ali je savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog odgovorio da su ukrajinske snage nastavile da brane crnomorsku luku od oko 250.000 ljudi.

„Mi smo narod koji je za nedelju dana razbio planove neprijatelja“, rekao je Zelenski u video obraćanju. „Tih planova su bile potrebne godine da se napišu – oni su zli, sa mržnjom prema našoj zemlji, prema našem narodu.

Zauzimanje strateške prestonice južne provincije, gde se reka Dnjepar uliva u Crno more, bilo bi prvi značajan urbani centar koji je pao od kada je Moskva započela invaziju 24. februara.

Ruske snage tek treba da sruše vladu u Kijevu, ali se navodi da su hiljade poginule ili povređene, a više od milion ljudi je pobeglo iz Ukrajine usred najvećeg napada na jednu evropsku državu od 1945. godine.

„Za još mnogo miliona, unutar Ukrajine, vreme je da oružje utihne, kako bi se mogla pružiti humanitarna pomoć koja spašava živote“, rekao je visoki komesar UN za izbeglice Filipo Grandi u tvitu.

Napad Rusije doveo je do niza međunarodnih sankcija koje prete globalnom ekonomskom oporavku od pandemije COVID-a i podstakao strah od šireg sukoba dok zapadne zemlje šalju oružje da pomognu ukrajinskoj vojsci.

Gradonačelnik Hersona Igor Kolihajev rekao je kasno u sredu da su ruske trupe na ulicama i da su ušle u zgradu saveta. Pozvao je civile da hodaju ulicama samo po danu i po jedan i po dva.

„Danas je bilo naoružanih posetilaca u gradskom izvršnom komitetu“, naveo je on u saopštenju. „Nisam im dao nikakva obećanja… samo sam ih zamolio da ne pucaju u ljude.