Rusija uvela sankcije Bajdenu i Blinkenu

Rusija uvela sankcije Bajdenu i Blinkenu

Rusija je uvela sankcije predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, američkom državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, sekretaru za odbranu Lojdu Ostinu i drugim američkim zvaničnicima, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

„U odgovoru na niz sankcija bez presedana koje zabranjuju, između ostalog, ulazak u Sjedinjene Američke Države najvišim zvaničnicima Ruske Federacije, od 15. marta predsednik Džo Bajden, kao i jedan broj američkih zvaničnika, stavljeni su na rusku stop listu na osnovu reciprociteta“, saopštilo je rusko ministarstvo.

Ministarstvo spoljnih poslova napominje da nastavlja da održava zvanične odnose sa Vašingtonom i da će, ukoliko bude neophodno, osigurati da se održe kontakti na visokom nivou sa osobama koje se nalaze na listi sankcionisanih.

Na ruskoj „stop listi“ su se našli i savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven, direktor CIA Vilijam Berns, portparolka Bele kuće Džen Psaki, sin američkog predsednika Hanter Bajden, bivša kandidatkinja za predsednika Hilari Klinton…

Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova najavljuju da će u bliskoj budućnosti uslediti proširenje liste.