Rusija je nadmašila Iran i postala zemlja sa najviše sankcija na svetu

Rusija je nadmašila Iran i postala zemlja sa najviše sankcija na svetu

Rusija je sada zemlja sa najviše sankcija na svetu, nakon što su druge nacije odgovorile sankcijama na njenu ničim izazvanu invaziju na Ukrajinu.

Suočila sa 2.778 novih sankcija za nešto manje od dve nedelje, prema kontrolnoj tabli Castellum.AI, koja prati sankcije Rusiji.

Rusija se suočila sa 2.754 sankcije pre 22. februara, što je čini drugom zemljom sa sankcijama na svetu iza Irana. Međutim, otkako je predsednik Vladimir Putin 21. februara naredio ulazak trupa u istočnu Ukrajinu, sankcije Rusiji su naglo porasle na 5.532.
Poređenja radi, Iran se suočio sa 3.616 sankcija, prvenstveno zbog svog nuklearnog programa i podrške terorizmu, navodi Blumberg. Sirija i Severna Koreja slede blisko iza Irana sa 2.608 i 2.077 sankcija, respektivno.

Poplava sankcija dolazi od SAD i njihovih zapadnih saveznika, koji su pokazali značajno jedinstvo suočeni sa invazijom Rusije na Ukrajinu.

Istorijski neutralna Švajcarska predvodi druge zemlje po broju sankcija koje je lobirala protiv Rusije, sa 568 sankcija. Pored Švajcarske, Evropska unija, Francuska, Kanada, Australija i SAD čine ogromnu većinu zemalja koje sankcionišu Rusiju.
Putin je tokom vikenda rekao da su sankcije slične objavi rata.