Rojters: Rusija je već dobila oko 400 balističkih projektila od Irana

Rojters: Rusija je već dobila oko 400 balističkih projektila od Irana

Iran je od početka 2024. godine već poslao nekoliko serija svojih balističkih raketa zemlja-zemlja Rusiji u okviru sporazuma o produbljivanju saradnje između dve zemlje.

Iran je Rusiji dostavio oko 400 projektila, od kojih većina pripada iranskoj grupi balističkih raketa kratkog dometa Fateh-110, izjavila su za Rojters tri iranska izvora. Radijus nekih od njih je od 300 do 700 kilometara.

Jedan izvor je rekao da su rakete počele da se isporučuju Rusiji početkom januara kao deo sporazuma postignutih krajem 2023. tokom vojnih i obaveštajnih sastanaka u Teheranu i Moskvi. Neke od isporuka su vršene avionima, neke brodovima preko Kaspijskog mora, a druge su transportovane avionom.

„Biće još isporuka. Nema razloga da se to krije. Dozvoljeno nam je da izvozimo oružje u bilo koju zemlju koju želimo“, rekao je Rojtersu neimenovani iranski zvaničnik.

Istovremeno, jedan od iranskih izvora kaže da je vojno partnerstvo Teherana sa Moskvom „svetu demonstriralo odbrambene sposobnosti Irana“ i „ne znači da smo na strani Rusije u ukrajinskom sukobu“.

Dva američka i ukrajinska izvora rekli su Rojtersu da još nisu zabeležili upotrebu iranskih projektila od strane ruske vojske. SAD su ranije predvidele da bi Ruska Federacija mogla da dobije balističke rakete od Irana u proleće 2024. godine.

Odbrambena saradnja između Irana i Rusije se intenzivirala otkako je Iran pokrenuo invaziju na Ukrajinu u februaru 2022. Podsetimo, u decembru su Rusija i Iran potpisali deklaraciju u kojoj su obećali da će se zajednički suprotstaviti zapadnim sankcijama.

A krajem novembra Iran je najavio finalizaciju sporazuma sa Rusijom o nabavci lovaca Su-35, kao i jurišnih helikoptera Mi-28 i borbenih aviona za obuku Jak-130 ruske proizvodnje.