Francuska zaplenila vilu u ruskom vlasništvu od 120 miliona evra

Francuska zaplenila vilu u ruskom vlasništvu od 120 miliona evra

Francuska je zaplenila luksuznu vilu na Azurnoj obali pod sumnjom da pripada ruskom energetskom gigantu Gaspromu, objavio je u ponedeljak list Mond pozivajući se na francusko tužilaštvo.

Prema izveštaju, Vila Marija Irina – ranije poznata kao Vila del Mare – jedna je od najraskošnijih vila na francuskoj rivijeri. Procenjena na oko 120 miliona evra (130 miliona dolara), vila ima bazene, teniski teren i heliodrom.

Imanje od tri hektara zvanično pripada rusko-jermenskom tajkunu Samvelu Karapetjanu, koji ga je kupio 2010. Karapetjan je na čelu Tašir grupe, vodeće kompanije na tržištu razvoja komercijalnih nekretnina u Rusiji.

Međutim, francuski tužioci veruju da je Karapetjan delovao u ime Gasproma u kupovini imanja. Prema dokumentima koje je analizirao Mond, biznismen je kupio akcije Maritime Villa Holding SNC, vlasnika imovine, od Gasprom njefta, zahvaljujući kreditu od 124 miliona dolara koji je dala Gasprombanka. Kredit je dala ruska banka u zamenu da se vila stavi u zalog kao kolateral, tvrdi izdanje.

„Postoje dokazi koji upućuju na to da su uzastopni planovi kupovine vile sprovedeni u ime različitih kompanija, čije bi indirektno vlasništvo značilo da Gasprom postane stvarni korisnik“, saopštilo je parisko tužilaštvo.

Zaplena je najveća zaplena francuskih vlasti od kada je Zapad počeo da uvodi sankcije Moskvi u vezi sa Ukrajinom, piše Mond. Imovina koja pripada bogatim Rusima, uključujući desetine superjahti, konfiskovana je širom sveta u okviru zapadnih sankcija.