Putin je Kim Džong Unu poklonio automobil ruske proizvodnje, kaže Severna Koreja

Putin je Kim Džong Unu poklonio automobil ruske proizvodnje, kaže Severna Koreja

Ruski predsednik Vladimir Putin poklonio je severnokorejskom lideru Kim Džong Unu automobil ruske proizvodnje za ličnu upotrebu u demonstraciji njihovog posebnog odnosa, izvestili su u utorak severnokorejski državni mediji.

U izveštaju se ne navodi o kakvom se vozilu radi niti kako je isporučeno. Međutim, posmatrači su rekli da bi to moglo da prekrši rezoluciju UN koja zabranjuje snabdevanje Severne Koreje luksuznih predmeta u pokušaju da se izvrši pritisak na zemlju da odustane od svog nuklearnog oružja.

Kimova sestra Kim Jo Džong i još jedan severnokorejski zvaničnik prihvatili su poklon u nedelju i ona je prenela bratovu zahvalnost Putinu, javila je Korejska centralna novinska agencija. Kim Jo Džong je rekao da poklon pokazuje poseban lični odnos između lidera, navodi se u izveštaju.

Severna Koreja i Rusija značajno su pojačale saradnju otkako je Kim prošlog septembra otputovao u Rusiju na samit sa Putinom. Tokom Kimove posete glavnoj ruskoj kosmodromi, Putin je pokazao severnokorejskom lideru njegovu ličnu limuzinu Anrus Senat, a Kim je sedeo na njenom zadnjem sedištu.

Prema ruskoj državnoj novinskoj agenciji Tass, Aurus je bio prvi ruski brend luksuznih automobila i korišćen je u kolonama najviših zvaničnika, uključujući Putina, otkako je prvi put koristio Anrus limuzinu tokom ceremonije inauguracije 2018.

Poznato je da Kim, 40, poseduje mnogo luksuznih automobila inostrane proizvodnje za koje se veruje da su prokrijumčareni u njegovu zemlju kršenjem rezolucije UN.

Tokom posete Rusiji, putovao je između mesta za sastanke u limuzini Maibach koja je dovezena sa njim u jednom od njegovih specijalnih vagona.

Tokom ranijeg putovanja u Rusiju 2019. godine, Kim je čekao dve limuzine na stanici u Vladivostoku — Mercedes Maibach S600 Pullman Guard i Mercedes Maibach S62. Takođe je navodno koristio S600 Pullman Guard za svoja dva samita sa tadašnjim predsednikom Donaldom Trampom u Singapuru 2018. i Vijetnamu 2019. Kim je 2018. koristio crnu Mercedes limuzinu da se vrati kući nakon sastanka sa tadašnjim predsednikom Južne Koreje Mun Džejem. -u zajedničkom korejskom pograničnom selu.

Kimovo posedovanje tako skupih stranih limuzina pokazuje poroznost međunarodnih sankcija na severu. Rusija je glasala za zabranu isporuke luksuznih proizvoda Severnoj Koreji, iako je kao stalna članica Saveta bezbednosti mogla da stavi veto na rezoluciju.

Sve veće veze između Severne Koreje i Rusije dolaze u trenutku kada su uvučene u odvojene konfrontacije sa Sjedinjenim Državama i njihovim saveznicima — Severnom Korejom zbog njenog napredovanja nuklearnog programa i Rusijom zbog dugotrajnog rata sa Ukrajinom. SAD, Južna Koreja i njihovi partneri optužuju Severnu Koreju da šalje konvencionalno oružje Rusiji za njen rat u Ukrajini, u zamenu za visokotehnološke ruske tehnologije naoružanja i drugu podršku.

Nakon što se ministar spoljnih poslova vratio kući nakon ruske posete u januaru, severni državni mediji su izvestili da je Putin izrazio spremnost da poseti sever što pre.