Putin poklonio Kim Džong Unu luksuzni automobil

Putin poklonio Kim Džong Unu luksuzni automobil

Ruski predsednik Vladimir Putin poklonio je severnokorejskom lideru Kim Džong-unu automobil ruske proizvodnje Aurus, saopštili su zvaničnici obe zemlje.

U izveštaju severnokorejskih državnih medija u utorak se navodi da je rusko vozilo prebačeno vlastima DNRK u nedelju.

Kim Jo Džong, Kimova mlađa sestra, koja je visoki zvaničnik za odnose s javnošću u Pjongjangu, nazvala je poklon „jasnom demonstracijom posebnog ličnog odnosa“ između Putina i njenog brata.

Dva šefa država susrela su se lično prošlog septembra, kada je Kim posetio ruski Daleki istok kako bi obišao neke od njegovih ključnih civilnih i vojnih objekata. Putin ga je pratio na kosmodromu Vostočni i pokazao dva državna automobila ruske proizvodnje u to vreme.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja, potvrdio je da je automobil koji je Kim dobio Aurus, ali nije precizirao koji model. Putin je gostu pokazao sedan i limuzinu.

Centralni naučno-istraživački institut za automobile i automobilske motore, skraćeno NAMI, pokrenuo je Aurus Motors 2018. godine, kada su luksuzni automobili debitovali u inostranstvu kao deo Putinove kolone tokom njegove posete Helsinkiju.

Iako je prvobitno zamišljen kao vozila za državne zvaničnike, aurus je u maju 2021. lansirao svoj prvi civilni model, Senat. Prošle godine je pokrenuta proizvodnja u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.