Predstavnici Ruske Federacije i Belorusije nisu pozvani na sahranu kraljice Elizabete Druge

Predstavnici Ruske Federacije i Belorusije nisu pozvani na sahranu kraljice Elizabete Druge

Britanija nije pozvala predstavnike Rusije, Belorusije i Mjanmara na državnu sahranu kraljice Elizabete koja će se održati sledećeg ponedeljka, piše „Evropska istina“, prenosi Rojters pozivajući se na izvor u britanskoj vladi.

Britanija pokušava da izoluje Rusiju i njenog saveznika Belorusiju kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu.

Mjanmar i njegova vojska takođe su se našli pod britanskim sankcijama jer London pojačava podršku zajednici Rohinja u toj zemlji jugoistočne Azije.

Očekuje se da će oko 500 stranih zvanica prisustvovati sahrani kraljice Elizabete u Londonu, a upućeni su i pozivi šefovima većine zemalja sa kojima Velika Britanija održava diplomatske odnose.

Mnogi svetski lideri, od američkog predsednika Džoa Bajdena i prve dame Džil Bajden do premijera Kanade, Australije i Novog Zelanda, potvrdili su prisustvo na, verovatno, jednom od najvećih britanskih diplomatskih skupova poslednjih godina.

Podsetimo, šefovi stranih država i njihovi supružnici, koji putuju u London na državnu sahranu kraljice Elizabete Druge, zamoljeni su da u Britaniju stignu komercijalnim letovima i zabranjeno im je korišćenje helikoptera za putovanja.

Kao što znate, kraljica Velike Britanije Elizabeta II umrla je 8. septembra u 96. godini u škotskom zamku Balmoral. U Velikoj Britaniji, kao i u svim zemljama Zajednice nacija, počelo je deset dana žalosti.