UN upozoravaju da izbijanje kolere u Siriji predstavlja pretnju za region

UN upozoravaju da izbijanje kolere u Siriji predstavlja pretnju za region

Izbijanje kolere u Siriji predstavlja ozbiljnu pretnju za ljude u ratom razorenoj zemlji i regionu, rekao je zvaničnik UN u utorak, dodajući da je potrebna hitna akcija kako bi se sprečili novi slučajevi i smrtni slučajevi.

Saopštenje rezidentnog i humanitarnog koordinatora UN-a u Siriji Imrana Rize usledilo je nakon što su zdravstveni zvaničnici u zemlji prijavili najmanje pet smrtnih slučajeva i više od dva desetina slučajeva u različitim provincijama.

Infrastruktura Sirije pretrpela je ozbiljnu štetu od početka sukoba u zemlji u martu 2011. gde stanovnici nekih oblasti nemaju pristup čistoj vodi. U sukobu su ubijene stotine hiljada i raseljena polovina predratnog stanovništva zemlje od 23 miliona, od kojih mnogi žive u šatorskim naseljima širom zemlje.

Riza je rekao da se na osnovu brze procene koju su sprovele zdravstvene vlasti i partneri, veruje da je izvor infekcije povezan sa ljudima koji piju nebezbednu vodu iz reke Eufrat i koriste kontaminiranu vodu za navodnjavanje useva, što dovodi do kontaminacije hrane.

„Kolera ostaje globalna pretnja javnom zdravlju i pokazatelj nejednakosti“, rekao je Riza, dodajući da je epidemija pokazatelj ozbiljne nestašice vode u Siriji.

U saopštenju se navodi da se aktivnosti hlorisanja za dezinfekciju vode povećavaju i da se povećavaju stope doziranja u krhkim i veoma ranjivim zajednicama kako bi se suzbilo širenje bolesti.

U ponedeljak su zdravstveni zvaničnici rekli da su bolnice u sirijskoj prestonici stavljene u stanje pripravnosti nakon više od dva desetina slučajeva kolere i najmanje pet smrtnih slučajeva.

Slučajevi su prijavljeni u nekoliko provincija, uključujući Alep na severu, Latakiju na obali Sredozemnog mora i Deir el Zour duž granice sa Irakom.

Epidemija je bila prva od početka sukoba u zemlji pre 11 godina.

Riza je rekao da UN u Siriji poziva zemlje donatore na hitno dodatno finansiranje kako bi se obuzdala epidemija i sprečilo njeno širenje.