Poljski ambasador kaže da je Poljska bila „akutno svesna“ posledica predloga da se avioni prebace SAD da bi ih dali Ukrajini

Poljski ambasador kaže da je Poljska bila „akutno svesna“ posledica predloga da se avioni prebace SAD da bi ih dali Ukrajini

Ambasador Poljske u SAD Marek Magierovski rekao je u sredu da je Poljska „akutno svesna“ posledica koje ima njen predlog da prebaci svoje borbene avione MiG-29 u Sjedinjene Države za isporuku Ukrajini.

„Bili smo pod ogromnim pritiskom od strane naših saveznika, kao i javnog mnjenja i ovde u Sjedinjenim Državama. I bili smo akutno svesni svih tehničkih, pravnih i diplomatskih posledica takvog poteza – što je, naravno, bilo rizično. “ Magierovski je rekao Volfu Bliceru za CNN u emisiji „Situaciona soba“. „Zato smo došli do logičnog, savesnog rešenja. Naši američki partneri su odbili ovaj predlog, jer su došli do zaključka da je previše eskalirajući. Pa, mi to razumemo i verujem da možemo da nastavimo da koordiniramo naš zajednički napore sa našim američkim partnerima, ali i sa drugim članicama NATO-a kako bismo pomogli Ukrajincima da se što efikasnije brane“.

Sekretar za štampu Pentagona Džon Kirbi rekao je u saopštenju da Pentagon ne veruje da je predlog Poljske „održiv“, samo nekoliko sati nakon što su poljski zvaničnici objavili saopštenje u kojem se kaže da je vlada spremna da rasporedi sve svoje borbene avione MiG-29 na Ramštajn američkog ratnog vazduhoplovstva. Vazduhoplovna baza u Nemačkoj kako bi se onda mogli obezbediti Ukrajini u njenoj borbi protiv Rusije.