SAD: Policajka koja je upucala Dontija Rajta optužena za ubistvo

SAD: Policajka koja je upucala Dontija Rajta optužena za ubistvo

Kim Poter, policajka koja je upucala 20-godišnjeg Afroamerikanca u Mineapolisu Dontija Rajta, uhapšena je i optužena za ubistvo drugog stepena.

Četrdesetosmogodišnja Kim Poter, koja je pre nekoliko dana upucala Rajta, prvo je odvedena u zatvor, a zatim puštena uz kauciju od 100.000 dolara.

Ona je optužena za ubistvo drugog stepena i trebalo bi da se danas pojavi pred sudom, navodi se izveštaju iz zatvora koje prenosi Ej-Bi-Si njuz . U saveznoj državi Minesoti ubistvo drugog stepena primenjuje se kada vlasti tvrde da osoba uzrokuje nečiju smrt „krivičnim nemarom pri čemu ta osoba stvara nerazuman rizik i svesno rizikuje da nekom nanese smrt ili veliku telesnu povredu“.

Si-En-En ukazuje da, onog ko je osuđen za ubistvo drugog stepena, čeka kazna do 10 godina zatvora i/ili novčana kazna do 20.000 američkih dolara.

Sve je počelo u nedelju tokom rutinske kontrole saobraćaja. Policija je zaustavila Rajta i nakon toga utvrdila da je za njim raspisana poternica. Počeo je da beži, a policajka je pucala u njega.

Kim Poter je bila u službi 26 godina. Kako je navela policija, ona se greškom latila „gloka“, a htela je da koristi omamljivač. Ona i šef policije su zbog toga podneli ostavke .

Od posledica upucavanja Donti Rajt je preminuo. NJegova smrt izazvala je nove nemire u Mineapolisu, gde već danima unazad traju protesti građana nezadovoljnih policijskom brutalnošću prema Afroamerikancima.