Bajden i Merkel će tražiti od Rusije sa smanji trupe na ukrajinskoj granici

Bajden i Merkel će tražiti od Rusije sa smanji trupe na ukrajinskoj granici

Predsednik SAD Džo Bajden i nemačka kancelarka Angela Merkel saglasili su se u telefonskom razgovoru danas da će tražiti od Rusije da smanji trupe na ukrajinskoj granici, gde se pogoršava situacija na terenu. SAD su odustale od raspoređivanja dva ratna broda u Crnom moru.

Dvoje zvaničnika saglasili su se da će tražiti od Rusije da smanji „svoja nedavna vojna pojačanja“ na istočnoj granici Ukrajine da bi se omogućila „deeskalacija“ situacije, rekao je portparol nemačke kancelarke u saopštenju.

U sredu ujutro je nemačka ministarka odbrane Anegret Kramp-Karenbauer optužila Rusiju za „provokaciju“ oko ukrajinskog pitanja i rekla da prate situaciju sa zabrinutošću.

Moskva je nagomilala desetine hiljada vojnika na granici sa Ukrajinom, koja ima želju da se pridruži NATO.

Paralelno sa tim nasilje je ponovo izbilo od početka godine u sukobu na istoku Ukrajine između snaga iz Kijeva i proruskih separatista.

Ministri odbrane 30 zemalja NATO danas su na video sastanku sa američkim šefom diplomatije Entonija Blinkena, koji je došao u sedište Alijanse u Briselu, razgovarali o tenzijama sa Rusijom oko Ukrajine.

Predsednik SAD Bajden je predložio svom ruskom kolegi Vladimiru Putinu samit u trećoj zemlji u skoroj budućnosti.

SAD su odustale da ove nedelje rasporede dva ratna broda u Crnom moru kroz turske moreuze, u jeku tenzija izmedju Ukrajine i Rusije, javili su turski zvaničnici i mediji.

Turski diplomatski izvori javili su da u sredu nije prošao prvi ratni brod kroz Bosfor kako je bilo predviđeno.

Prema državnoj novinskoj agenciji Anadolija, koja se poziva na druge turske zvaničnike, raspoređivanje brodova predviđeno u sredu i četvrtak je otkazano, a Ankara nije inoformisana o mogućem novom datumu.