Pentagon se priprema za „nepredviđene situacije“ u blizini Tajvana – mediji

Pentagon se priprema za „nepredviđene situacije“ u blizini Tajvana – mediji

SAD bi mogle da prebace svoje snage u regionu da zaštite predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi ako poseti ostrvo, prenosi AP

Pentagon bi mogao da pošalje dodatne brodove, avione i sisteme za nadzor da zaštiti predsednicu Predstavničkog doma Nensi Pelosi ako nastavi sa svojim planom da poseti Tajvan, izvestio je u sredu AP, pozivajući se na neimenovane američke zvaničnike.

„Plan za vanredne situacije“, koji razvija američka vojska, uključuje stvaranje „preklapajućih zaštitnih prstenova“ za govornicu tokom njenog leta na ostrvo i njenog boravka tamo, navodi novinska agencija.

Zvaničnici su takođe govorili o potrebi stvaranja „tampon zona“ oko Pelosi i njenog aviona tokom posete, spremnih za sve potencijalne incidente u vezi sa Kinom, preneo je AP.

Peking, koji smatra da je samoupravno ostrvo deo svoje teritorije, više puta je upozoravao da bi Pelosijeva poseta Tajvanu mogla da izazove ozbiljnu reakciju i da ima „nepodnošljive posledice“ po odnose između Kine i SAD.

„Ako SAD insistiraju da idu svojim putem i da izazovu kinesku krajnju liniju, sigurno će naići na snažne odgovore“, rekao je novinarima u sredu portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Šef Zajedničkog štabova američkog generalštaba general Mark Mili nedavno je primetio da je broj presretanja kineskih aviona i brodova u pacifičkom regionu, u koje su uključene američke snage i njihovi saveznici, značajno porastao u poslednjih pet godina. Takođe je upozorio na sve veći broj „nebezbednih“ interakcija.

Američki zvaničnici, koji su razgovarali za AP, sumnjaju da će Kina preduzeti bilo kakvu direktnu akciju protiv same Pelosi, ali neki analitičari kažu da bi kineska demonstracija sile mogla da pođe naopako i da rezultira opasnom nesrećom, kao što je vazdušni sudar.

Ranije je nekoliko medijskih izveštaja sugerisalo da bi Peking mogao ići toliko daleko da proglasi zonu zabrane letova iznad Tajvana ili da pošalje ratne avione da „prate“ avion predsednika Predstavničkog doma.

Zvaničnici su za AP rekli da će SAD tokom posete morati da imaju spasilačke kapacitete na terenu, dodajući da bi neki helikopteri i brodovi mogli da budu poslati u tu oblast u tu svrhu. Takođe su rekli da će izgledi da kineska vojska presretne ili pokaže silu učiniti neophodnim da američki avioni budu prisutni u tom području tokom putovanja.

Mili nije komentarisao koje bi se tačno mere mogle preduzeti da bi se osigurala Pelosijeva bezbednost, ali je rekao da će Pentagon „učiniti sve što je neophodno da obezbedi bezbedno sprovođenje njihove posete“ ako Pelosi otputuje na Tajvan.

Prema AP-u, SAD već imaju dovoljno snaga raspoređenih po pacifičkom regionu, a Pentagon bi ih eventualno mogao iskoristiti za dodatnu zaštitu tokom putovanja. Novinska agencija je među takvim snagama posebno navela američki nosač aviona USS Ronald Regan i njegovu udarnu grupu, koja je tokom vikenda uplovila u luku u Singapuru. Grupa uključuje sam nosač aviona, dva druga mornarička broda i Carrier Air Ving Five, koji se sastoji od lovaca F/A-18, helikoptera i osmatračkih aviona. Imenovan je i USS Benfold, razarač koji je prošle nedelje prošao kroz Tajvanski moreuz.

Pelosi, koja je prvobitno planirala da otputuje na Tajvan u aprilu, ali je odložila put nakon što se zarazila Covid-19, još nije potvrdila nove datume posete. Ako ipak nastavi sa planom, postaće najviši američki poslanik koji je posetio ostrvo u poslednjih 25 godina. Njut Gingrič, koji je u to vreme bio i predsednik Predstavničkog doma, posetio je Tajvan 1997.