Papa: Isporuka oružja Ukrajini moralno prihvatljiva

Papa: Isporuka oružja Ukrajini moralno prihvatljiva

Papa Franja je u četvrtak rekao da je moralno legitimno da nacije isporučuju oružje Ukrajini kako bi pomogli zemlji da se odbrani od ruske agresije, piše Rojters.

Obraćajući se novinarima u avionu koji se vraća sa trodnevnog putovanja u Kazahstan, Fransis je takođe pozvao Kijev da bude otvoren za eventualni dijalog, iako bi to moglo da „smrdi“ jer bi to bilo teško za ukrajinsku stranu.

Rat u Ukrajini, u koji je Rusija izvršila invaziju 24. februara, pružio je pozadinu za papinu posetu Kazahstanu, gde je prisustvovao kongresu verskih vođa iz celog sveta.

Na 45-minutnoj konferenciji za novinare u vazduhu, novinar je pitao da li je moralno ispravno da zemlje šalju oružje Ukrajini.

„Ovo je politička odluka koja može biti moralna, moralno prihvatljiva, ako se donese u uslovima morala“, rekao je Franjo.

On je izložio principe „Pravednog rata“ Rimokatoličke crkve, koji dozvoljavaju proporcionalnu upotrebu smrtonosnog oružja za samoodbranu od agresorske nacije.

„Samoodbrana nije samo dozvoljena već i izraz ljubavi prema otadžbini. Neko ko se ne brani, ko nešto ne brani, ne voli. Ko brani (nešto) to voli“, rekao je on.

Objašnjavajući razliku između toga kada je moralno ili nemoralno isporučivati oružje drugoj zemlji, Franjo je rekao:

„Može biti nemoralno ako namera izaziva još više rata, ili da se proda oružje ili da se odloži oružje koje (zemlji) više nije potrebno. Motivacija je ono što dobrim delom kvalifikuje moralnost ove akcije“, rekao je on.

Papa, koji je drugi put na međunarodnom putovanju sedeo na konferenciji za novinare umesto da stoji zbog dugotrajne bolesti kolena, upitan je da li Ukrajina treba da pregovara sa zemljom koja ju je napala i da li postoji „crvena linija“ Ukrajina bi trebalo da žreba, u zavisnosti od ruskih aktivnosti, nakon čega bi mogla da odbije pregovore.

„Uvek je teško razumeti dijalog sa zemljama koje su započele rat… teško je, ali ga ne treba odbaciti“, rekao je on.

„Ne bih isključio dijalog sa bilo kojom silom koja je u ratu, čak i ako je sa agresorom. … Ponekad morate voditi ovakav dijalog. Miriše, ali mora da se radi“, rekao je on.

Papa je koristio italijansku reč „puzza“ (miris ili smrad), kolokvijalno ekvivalentnu engleskoj „držati nos“ da opisao čini nešto što ne bi voleo da radi.

„To (dijalog) je uvek korak napred, sa ispruženom rukom, uvek. Jer u suprotnom zatvaramo jedina razumna vrata miru“, rekao je Franjo.

„Ponekad oni (agresor) ne prihvataju dijalog. Kakva šteta. Ali dijalog uvek treba voditi, ili bar ponuditi. I to je dobro onima koji ga nude“, rekao je on.