Kanada: Osumnjičeni za napad nožem preminuo nakon hapšenja

Kanada: Osumnjičeni za napad nožem preminuo nakon hapšenja

SASKATUN – Osumnjičeni za smrtonosni napad nožem u kojem je ubijeno 10 ljudi u i oko autohtonog rezervata, uhapšen je u sredu, ali je pretrpeo neodređenu „medicinsku nevolju“ i preminuo je kasnije u bolnici, saopštila je policija, preneo je Rojters.

Zvanična vest da je četvorodnevna potraga za Majlsom Sandersonom (30) završena njegovom smrću stigla je tokom kasnonoćne konferencije za novinare nekoliko sati nakon što je Kraljevska kanadska konjička policija (RCMP) izvestila da je on priveden.

RCMP je saopštio da se hapšenje dogodilo u blizini grada Rosthern u Saskačevanu, oko 100 km jugozapadno od oblasti u kojoj se u nedelju odigrao jedan od najkrvavijih akata masovnog nasilja u istoriji zemlje.

Kanadska agencija Global News, pozivajući se na više izvora za sprovođenje zakona, kasnije je izvestila da se Sanderson predao policiji i da je živ odveden u kolima hitne pomoći nakon potere na autoputu. Global News je saopštio da je preminuo ubrzo nakon toga od neutvrđenih povreda za koje vlasti veruju da su samonanete.

Pomoćnik komesara RCMP-a Roda Blekmor rekla je novinarima da je Sanderson „upao u medicinsku nevolju“ ubrzo nakon što je priveden, da mu je hitno medicinsko osoblje na licu mesta pomoglo i da je odveden u bolnicu, gde je proglašen mrtvim.

Ona je odbila da odgovori na pitanja o tome da li je možda konzumirao drogu ili drugu supstancu koja ga je ubila, rekavši da će način i uzrok njegove smrti biti utvrđeni obdukcijom.

Njegov stariji brat i optuženi saučesnik, Damien Sanderson, 31, pronađen je ubijen u ponedeljak u travnatom području nacije Džejms Smit Kri. Policija je istraživala da li je mlađi brat možda ubio njegovog brata i da je on možda zadobio povredu koja zahteva medicinsku pomoć.

Blekmor je rekao da je pozivalac hitne pomoći koji je prijavio da je uočio Majlsa Sandersona pre hapšenja ukazao da je izgleda imao vidljivu povredu.

Pored 10 žrtava ubijenih u nedelju, još 18 je ranjeno u divljanju, koje je uznemirilo zemlju u kojoj su slučajevi masovnih ubistava retki. Policija je saopštila da su neke od žrtava bile mete, dok su druge očigledno bile nasumične.

Vlasti nisu ponudile motiv za napade, koji su se dogodili na rezervat Džejms Smit Kri, dom za oko 3.400 ljudi, i obližnje selo Veldon, oko 320 kilometara severno od glavnog grada provincije Redžine.

Sa smrću Majlsa Sandersona, „možda nikada nećemo razumeti motivaciju za napad“, rekao je Blekmor.

Kanada: Treći dan potrage za osumnjičenim za masovna ubistva nožem