Kina: Čengdu produžava zatvaranje zbog širenja COVID-a

Kina: Čengdu produžava zatvaranje zbog širenja COVID-a

Čengdu, glavni grad jugozapadne kineske provincije Sečuan, produžio je u četvrtak zatvaranje većine svojih okruga, nadajući se da će zaustaviti dalji prenos slučajeva COVID-19 u gradu sa 21,2 miliona, preneo je Rojters.

Lokalna vlada je prijavila 116 novih lokalnih slučajeva, što je manje u odnosu na 121 dan ranije. Od prijavljenih slučajeva, 57 je bilo simptomatskih, a 59 asimptomatskih.

Očekivalo se da će blokada biti ukinuta u sredu, ali su zvaničnici lokalne vlade bili krajnje oprezni, rekavši da „i dalje postoje rizici od širenja društva u nekim oblastima“, prema vlastima Čengdua.

Stanovnici koji su u izolaciji biće testirani na virus svakog dana, saopštile su vlasti u Čengduu kasno u sredu, ne navodeći datum kada će zatvaranje biti ukinuto.

Stanovnici nekoliko okruga koji su pušteni iz potpunog zatvaranja proći će masovno testiranje 9. i 11. septembra.

Ovaj mega grad zaključan je prošle nedelje pošto su se broj slučajeva povećao u nekoliko okruga, što je vlastima omogućilo da završe još jednu rundu masovnog testiranja. Oko 90 odsto letova na aerodromu Šuangliu u Čengduu otkazano je prošlog ponedeljka.

Kina se ove godine bori da obuzda visoko prenosivu varijantu Omicron, namećući različite stepene zaključavanja gradovima kako bi zaustavila njeno širenje.

Šangaj, zatvoren dva meseca u aprilu i maju, bio je jedan od istaknutijih gradova koji su bili pogođeni kineskom takozvanom „dinamičkom politikom nulte COVID-19”, gde infekcije treba da budu suzbijene kada se pojave.