Ostrva u blizini Australije mogla bi da budu prodata Kini

Ostrva u blizini Australije mogla bi da budu prodata Kini

Australija čini mnogo da izazove Kinu u regionu bez kupovine Konfliktnih ostrva, čak i ako sadašnji vlasnik zapreti da će ih prodati Pekingu, rekao je premijer Entoni Albanez lokalnim medijima. Ostrva se sastoje od 21 koralnog atola koji se nalazi na istočnoj obali Australije između Papue Nove Gvineje i Solomonovih ostrva.

Napominjući da su sukobi samo neka od više od 500 ostrva u toj oblasti, Albanese je tvrdio da australijski poreski obveznik nije bio u poziciji da ih kupi sve u slučaju da se Kina dočepa nekog. Osim toga, to bi predstavljalo užasan presedan. „Ako su prodavci imovine došli preko medija [da] kažu: ‘Želim da Australija kupi ovo ili u suprotnom postoje implikacije, mi ćemo to prodati Kini’, razmislite o tome gde se to završava, u smislu poreskih obveznika,” rekao je on.

Trenutni vlasnik ostrva, penzionisani preduzetnik Ian Govrie-Smith, poslao je e-mail ministrici spoljnih poslova Peni Vong u junu sa ponudom da ih proda za 36 miliona ASD (25 miliona dolara). Smešteni strateški u blizini jedne od glavnih australijskih brodskih puteva i tri ogromna kabla za prenos podataka koji prenose podatke Australije duž dna okeana, oni predstavljaju dodatni interes za nacionalnu bezbednost s obzirom na nedavno potpisivanje bezbednosnog pakta između Solomonskih ostrva sa Kinom, istakao je on, upozoravajući da će ih, ako ne dobije odgovor, prodati Pekingu.

Bez odgovora, Gauri-Smit je obavio obilazak medija, izjavivši da je „zbunjen“ nedostatkom interesovanja s obzirom na to da bi bar jedan od atola mogao da stane na vojnu pistu i tvrdeći da njegov „agent“ već razgovara sa kineskim kupcima. „Ne znam da li su [predloženi poslovi] strateške prirode, ali činjenica je da imaju novca“, rekao je on.

Albanez je insistirao da je njegova vlada superiornija u odnosu na njegovu prethodniku u projektovanju regionalne moći protiv Kine, navodeći posete više pacifičkih nacija od preuzimanja vlasti u maju. „Pogledaćemo ovu konkretnu transakciju“, dozvolio je pre nego što je objasnio da je to zaista problem za Papuu Novu Gvineju, na čijoj se suverenoj teritoriji ostrva nalaze.