Blumberg: Zapadne prognoze o ruskoj ekonomiji pogrešne

Blumberg: Zapadne prognoze o ruskoj ekonomiji pogrešne

Uprkos oštrim zapadnim sankcijama, izgleda da se ruska ekonomija drži bolje nego što se očekivalo jer ima koristi od visokih cena energije, izvestio je Blumberg u sredu.

Ispostavilo se da je šteta mnogo površna nego što se ranije pretpostavljalo, navodi se u izveštaju. Analitičari su u martu predviđali pad BDP-a od 10 odsto u drugom kvartalu, dok najnoviji podaci Rosstata, ruske službe za zvaničnu statistiku, pokazuju da pad za ovaj kvartal iznosi 4 odsto.

„Predviđanja ruskog ekonomskog kolapsa pokazala su se daleko od granice, sa padom bruto domaćeg proizvoda po mračnoj, ali manjoj od katastrofalne stope od 4% u drugom tromesečju, pošto rastuće cene energenata podupiru budžetske prihode“, naveo je Blumberg.

List je istakao da je „nedavno u maju rusko ministarstvo finansija prognoziralo pad od 12% ove godine za ekonomiju koju je opterećivala mećava međunarodnih sankcija“.

Blumberg je naglasio da iako su SAD i njihovi saveznici uveli sankcije, mnoge zemlje, posebno Kina, Indija i bliskoistočne zemlje, nastavljaju da trguju sa Moskvom.

Prošlog meseca Međunarodni monetarni fond je unapredio procenu ruskog BDP-a za ovu godinu za neverovatnih 2,5 procentnih poena, predviđajući da će se ekonomija smanjiti za 6%. MMF je primetio da uprkos sankcijama, ruska „domaća potražnja takođe pokazuje izvesnu otpornost zahvaljujući obuzdavanju efekata sankcija“.