Orban: Mađarska neće podržati Ukrajinu oružjem, ostaje van rata

Orban: Mađarska neće podržati Ukrajinu oružjem, ostaje van rata

Mađarska neće slati nikakvo oružje Ukrajini i ostaće van rata, rekao je premijer Viktor Orban na skupu svojih pristalica u utorak, optužujući opoziciju da pokušava da uvuče Mađarsku u sukob na njenoj istočnoj granici.

Konzervativni nacionalistički lider ima tesnu trku za izbore za četvrti uzastopni mandat 3. aprila jer će se njegova desničarska partija Fides prvi put od 2010. suočiti sa ujedinjenim frontom šest opozicionih partija.

Orbanov put ka reizboru komplikuje ruska invazija na Ukrajinu, koja je njegove decenije duge bliske odnose sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom stavila u novo svetlo, što je izazvalo oštre kritike opozicije.

Obraćajući se na mitingu desetina hiljada pristalica koji su mahali mađarskom nacionalnom zastavom ispred parlamenta, Orban je rekao da je Srednja Evropa samo „šahovnica“ za velike sile i da bi Mađarska lako mogla da postane žrtva ako se ne zalaže za svoje interese krize.

„Rusija gleda na ruske interese, dok Ukrajina gleda na ukrajinske. Ni SAD, ni Brisel ne bi razmišljali umom Mađara i osećali srcem Mađara. Moramo se zalagati za svoje interese“, rekao je Orban.

„Moramo se držati podalje od ovog rata… stoga nećemo slati nikakve trupe ili oružje na ratišta.

Orban je rekao da će izbor birača 3. aprila biti između njegove stranke koja želi mir i levičarske opozicije „koja bi zateturala u nemilosrdan, dugotrajan i krvavi rat“.

Šestostranačka opozicija, koju predvodi Peter Marki-Zai, gradonačelnik malog grada i otac sedmoro dece, oštro je kritikovala Orbanove odnose sa Rusijom, rekavši da je Orban izgradio neliberalnu državu po Putinovom modelu, uz raširenu korupciju i ograničavanje medijskih sloboda . Vlada odbacuje optužbe.

Govoreći na mitingu opozicije pored reke Dunav, Marki-Zaj, koji je vodio kampanju na izrazito proevropskoj platformi, rekao je da izbor Mađara nikada nije bio tako lak na izborima.

„Imamo samo jedan izbor: moramo izabrati Evropu umesto istoka… i slobodu umesto autoritarnosti“, rekao je on, dok su pristalice skandirale „Evropa, Evropa“.

Osvrćući se na zabrinutost Evropske unije zbog pada demokratskih standarda u Mađarskoj, Marki-Zaj je rekao da je Orbanova „neograničena moć rezultirala neograničenom korupcijom“, dok se milioni Mađara bore da spoje kraj s krajem.

Fides je neznatno povećao prednost u istraživanju javnog mnjenja koje je sproveo Medijan krajem februara na 39 odsto u poređenju sa 32 odsto u opozicionom bloku.

Orban je osudio rusku invaziju i rekao da Budimpešta neće staviti veto na sankcije EU dogovorene protiv Rusije, ali da one ne smeju uticati na snabdevanje Mađarske energentima.