Oktoberfest otkazan i ove godine

Oktoberfest otkazan i ove godine

Najveće narodno veselje na svetu, Oktoberfest u Minhenu, zbog pandemije koronavirusa neće biti održan ni ove godine, saopštio je bavarski premijer Markus Zeder.

„Oktoberfest ni ove godine neće biti moguć“, rekao je bavarski premijer Markus Zeder nakon konsultacija s gradskom upravom grada Minhena.

Zeder je i ostalim gradovima u Bavarskoj, koje organiziraju manifestacije po uzoru na Oktoberfest, preporučio da se i ove godine suzdrže od organizacije slavlja.

Gradonačelnik Minhena Diter Riter rekao je da je odluka donesena već sad jer „ne bi imalo smisla“ čekati dalje s obzirom na opsežne pripreme koje ova manifestacija iziskuje.

„Za mene lično je ovo vrlo teška odluka“, rekao je Reiter.

Odluka o ukidanju ovogodišnjeg Oktoberfesta je donesena zbog prevelike opasnosti od širenja zaraze u krcatim šatorima u kojima se održava Oktoberfest, uprkos očekivanjima da će do septembra najveći deo građana biti vakcinisan.

Ovogodišnji Oktoberfest trebalo je da se održi od 18. septembra do 3. oktobra. Prethodnih godina Oktoberfest je posećivalo po šest miliona ljudi.

Posljednji Oktoberfest, koji je održan 2019, gradu Minhenu je ostvario prihode od 1,23 milijarde evra.

Prema ispitivanju javnog mnjenja koje je objavio dnevnik Augsburger alemajne, 69 odsto ispitanih Bavaraca zalagalo se za to da se ove godine Oktoberfest ne održi.