Očekuje se da će dve kubanske antikovid vakcine biti spremne na leto

Očekuje se da će dve kubanske antikovid vakcine biti spremne na leto

Naučnici na Kubi znatno napreduju u razvoju vakcina protiv koronavirusa i očekuje se da bi dve kubanske antikovid vakcine mogle biti spremne za korišćenje već na leto.

Direktor za nauku i inovacije pri kubanskoj Grupi biotehnološke i farmaceutske industrije (BioCubaFarma) Rolando Perez Rodrigez za Anadoliju je kazao kako, prema podacima Svetske banke, Kuba spada u red zemalja s najviše lekara po broju stanovnika (8,2/1000) i kako se istakla kao jedna od najsposobnijih država na svetu za borbu protiv pandemije kovid-19 sa ukupno 664 prijavljena smrtna slučaja i nešto više od 108.000 infekcija.

Rodrigez je kazao kako su vlasti Kube odlučile da razviju vlastite kandidate za vakcinu za imunizaciju cele svoje populacije i to na osnovu kapaciteta nacionalne biotehnološke industrije.

„Program imunizacije postupno će obuhvatiti rizične i ranjive grupe, odrasle i konačno dečju populaciju“, kazao je Rodrigez.

On je kazao da su potencijalne kubanske antikovid vakcine „Soberana 02“ i „Andala“ već u trećoj fazi kliničkog ispitivanja i da se zvanični rezultati očekuju do juna. Dodao je da su dosadašnji rezultati izuzetno pozitivni i ohrabrujući.

Komentarišući postojeće antikovid vakcine u svetu, Rodrigez je kazao da tradicionalne vakcine imaju efikasnost dokazanu kroz dugoročnu primenu, a da vakcine pravljene na bazi novih tehnologija imaju dobre trenutne rezultate i mogu se brže proizvodili i puštati na tržište.

U BioCubaFarma kompaniji očekuju odobrenje Kubanske regulatorne agencije za pokretanje kliničkih ispitivanja potencijalnih vakcina na decu školskog uzrasta kako bi se potvrdila sigurnost vakcine pre masovne imunizacije.