Gruzija: Poziv na uvođenje viznog režima iz Ruske Federacije

Gruzija: Poziv na uvođenje viznog režima iz Ruske Federacije

Oko dvadesetak uticajnih gruzijskih javnih organizacija pozvalo je na uvođenje viznog režima za građane Rusije, pišu „Novosti-Gruzija“.

„Smatramo da je kontrola ulaska ruskih državljana i preduzeća u Gruziju pitanje nacionalne bezbednosti zemlje… Zahtevamo da se odmah uspostavi vizni režim za građane Ruske Federacije i preispita pravni status onih koji su već ušao na teritoriju zemlje“, kažu potpisnici.

Skreću pažnju da je od februara 2022. godine u Gruziji registrovano oko 6.400 ruskih kompanija, što je sedam puta više nego u celoj 2021. godini. Po njihovom mišljenju, Rusi sada mogu slobodno da iskoriste Gruziju da zaobiđu zapadne sankcije.

„Okupacija koja je u toku, etničko čišćenje koje je izvršila Ruska Federacija u Gruziji, zločini protiv čovečnosti, tekući sukob (prema citatu u primarnom izvoru – EP) u Ukrajini i često korišćeni pristup Ruske Federacije – intervencija u stranoj zemlji. zemlje pod izgovorom „zaštite“ sopstvenih građana – sve to stvara dovoljno osnova za uspostavljanje viznog režima“, navodi se u saopštenju.

Potpisnici napominju da je ograničavanje prava građana neprijateljske zemlje ili zemlje okupacije uobičajena praksa i da nije u suprotnosti sa međunarodnim standardima u oblasti ljudskih prava, a dobijanje azila za Ruse će i dalje biti moguće i takve situacije se razmatraju pojedinačno.

U saopštenju se takođe izražava puna podrška Ukrajincima u njihovoj borbi za slobodu.

Peticiju je potpisalo 19 organizacija: Fondacija za otvoreno društvo, Ombudsman za medije, Sirtskhvilia, Institut za civilno društvo, Udruženje mladih pravnika Gruzije, Pokret za ravnopravnost, Prava Gruzije, Grupa za podršku ženskim inicijativama, Evropski fond, „Međunarodna opservatorija advokata i advokata“, „Sapari“, „Čuvari demokratije“, „Centar za društvene nauke“, Court Vatch, „Zelena alternativa“, „Indeks demokratije – Džordžija“, platforma „Prospekt“, BGI Advisori Services Georgia, ko- osnivač „Advokatske komore Gruzije“.

Protivnici vladajućeg „Gruzijskog sna” – pre svega „Ujedinjeni nacionalni pokret” i neke nevladine organizacije – optuženi su za pokretanje „sramne ksenofobično-šovinističke kampanje” protiv građana Ruske Federacije.

Gruzijska opozicija nazvala je ove izjave antidržavnim.