Švedska izdvaja milijarde za pokrivanje cena energije

Švedska izdvaja milijarde za pokrivanje cena energije

Švedska vlada predložila je nove isplate domaćinstvima uoči izbora u septembru kako bi neutralisala nagli rast cena energije, prenosi Blumberg.

Predlog, iznet uoči glasanja 11. septembra, ima za cilj da se oko 60 milijardi švedskih kruna (5,8 milijardi dolara) koje je zaradio operater mreže Svenska Kraftnat iskoristi za kompenzaciju domaćinstava i preduzeća za rekordne cene nakon što je Rusija obuzdala izvoz energije u Evropu.

Nijedan odgovoran političar ne može obećati da će nadoknaditi svaki rast cena do kojeg je doveo užasan rat“, rekla je švedska premijerka Magdalena Anderson. „Ali švedsko stanovništvo treba da se oseća bezbedno znajući da ćemo podržati domaćinstva i kompanije, posebno one koje su najteže pogođene“, dodala je ona.

Energetska politika postala je žarište političke debate u Švedskoj jer se blok liberalnih, konzervativnih i nacionalističkih partija osporava Andersonovom manjinskom socijaldemokratskom kabinetu. Bez jasnog lidera na izborima, oni su najavili sopstvenu politiku usmerenu na ublažavanje tereta za domaćinstva i okrivili vladu za nestašicu struje na jugu nakon što su neki nuklearni reaktori ugašeni pre nekoliko godina.

U proizvodnji električne energije u Švedskoj dominiraju hidroelektrane i nuklearne elektrane, koje zajedno proizvode oko 75% električne energije, dok energija vetra čini još 17%.

Švedska je pretekla Francusku kao najveći neto izvoznik električne energije u Evropi u prvoj polovini ove godine.