Novi Zeland će Ukrajini pružiti nesmrtonosnu vojnu pomoć

Novi Zeland će Ukrajini pružiti nesmrtonosnu vojnu pomoć

Novi Zeland će pružiti „nesmrtonosnu vojnu pomoć“ Ukrajini, navodi se u saopštenju vlade u ponedeljak.

„Novi Zeland će obezbediti dodatnih 5 miliona dolara (3,4 miliona dolara) nesmrtonosne vojne pomoći za podršku Ukrajini i staviće na raspolaganje niz viška odbrambene opreme koju će podeliti sa Ukrajinom na njihov zahtev“, navodi se u saopštenju.

Vojni paket će uključivati 1.066 pancira, 473 šlema i 571 maskirni prsluk i trake.

„Ovo je prvi put da je Novi Zeland obezbedio direktna sredstva nekoj trećoj organizaciji za nesmrtonosnu vojnu pomoć ove vrste, i naglašava važnost odbacivanja bilo kakvih akcija koje imaju štetne posledice po državni suverenitet i da moramo braniti u svakom kako možemo, demokratske institucije i principe u koje Novi Zeland tako duboko veruje“, rekla je premijerka Džasinda Ardern.

Odbrambene snage Novog Zelanda sada „hitno rade na detaljima o tome kako će ova preko potrebna oprema brzo biti isporučena Ukrajini“, rekao je ministar spoljnih poslova Nanaia Mahuta.

Neki kontekst: Novi Zeland je u petak dodao dodatna 364 ruska politička i vojna cilja na listu zabrane putovanja. Takođe, 13 fizičkih i 19 pravnih lica dodato je na sankcionu listu koja uključuje zamrzavanje imovine. Na listi su ruski predsednik Vladimir Putin i ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov.