Nova češka vlada neće obaveznu vakcinaciju, uprkos skoro 26.000 novozaraženih

Nova češka vlada neće obaveznu vakcinaciju, uprkos skoro 26.000 novozaraženih

Buduća češka vlada pet stranaka desnice i centra ne želi da uvodi obaveznu vakcinaciju Čeha protiv kovid-19 iako je u utorak ponovo oboren crni rekord od početka pandemije – 25.864 novozaražena virusom korona, saopštio je budući premijer Petr Fijala.

„Ovaj talas kovid-19 više ne možemo da zaustavimo. Svi moraju da se usredsrede na to da bolnice izdrže priliv kovid-19 pacijenata. Važno je da se pripremimo za nove talase bolje, tako da više nikada ne dopustimo da dospeju da ovako pretećih brojeva“, kazao je Fijala na konferenciji za novinare lidera pet stranaka buduće vlade o njenim namerama u borbi protiv pandemije.

Fijala je kazao da će se nova vlada rukovoditi popunjenošću bolnica i intenzivne nege kao glavnim kriterijumom na osnovu koga će se donositi mere.

Buduća vlada takođe namerava da ukine meru koju je od 22. novembra uvela vlada u ostavci premijera Andreja Babiša da u ugostiteljske objekte, hotele, na sportske i kulturne manifestacije mogu samo vakcinisani i oni koji su preležali kovid-19, dok PCR testovi više ne važe.

Zahvaljujući toj meri Česi su ponovo pohitali da se vakcinišu i u nekim centrima za vakcinaciju bez registracije se stvaraju čak i višečasovni redovi.

Ukoliko, medjutim, razne komore i udruženja raznih profesija, recimo lekara, ili zaposlenih u domovima za stare budu htele da uvedu za svoje članove obaveznu vakcinaciju buduća vlada će to podržati.

Budući premijer Fijala obećao je da se neće više zatvarati škole u kojima će testiranja biti obavljana jednom nedeljno, a predlaže da se pomogne u borbi protiv ovog talasa tako što bi produžio đacima božićni raspust, koji bi počeo 18. decembra.