Nigerija će prodati predsedničke avione usred ekonomske krize

Nigerija će prodati predsedničke avione usred ekonomske krize

Nigerijska vlada planira da proda tri aviona iz svoje predsedničke vazdušne flote (PAF) u okviru mera za smanjenje troškova u toj zapadnoafričkoj zemlji, koja se bori sa ekonomskim padom, izvestili su lokalni mediji u ponedeljak.

Predsednik Bola Tinubu naredio je da se flota, koja se sastoji od šest mlaznjaka i četiri helikoptera, smanji zbog zabrinutosti oko povećanja troškova, navodi list The Nation, pozivajući se na anonimni izvor iz vlade.

„Mislim da su oficiri u [] PAF-u bili posebno zabrinuti zbog učestalosti održavanja i koliko košta naciju“, rekao je zvaničnik agenciji, dodajući da je predsednik odlučio da pusti letelice koje čine „većinu teret.”

Prema lokalnim medijima, Abuja je u budžetu izdvojila najmanje 80 milijardi naira (oko 60 miliona dolara) za troškove održavanja PAF-a između 2016. i 2023.

Nigerija je ranije pokušala da proda dva aviona 2016. godine tokom administracije bivšeg predsednika Muhamadua Buharija, ali nije uspela da pronađe kupce. Prvi ponuđači su navodno ponudili 11 miliona dolara za izvršni avion Dassault Falcon 7k i poslovni mlaznjak Beechcraft Havker 4000, umjesto tražene cijene od 24 miliona dolara. Vlada je odbila ponudu.

Najmnogoljudniju afričku zemlju zahvatila je kriza troškova života otkako je predsednik Tinubu, koji je stupio na dužnost u maju, ukinuo subvenciju za gorivo kao deo reformi za smanjenje budžetskog deficita, što je izazvalo ulične proteste i štrajkove širom zemlje.

Prošle nedelje, nigerijski lider, koji je obećao da će „reinženjering“ finansija u zemlji i obuzdati „sebične interese“, izdao je naredbu o obustavljanju svih javno finansiranih međunarodnih putovanja za vladine zvaničnike s ciljem smanjenja administrativne potrošnje.

Mera, koja je stupila na snagu 1. aprila i kako se očekuje da će trajati tri meseca, usledila je nakon široko rasprostranjenih kritika u vezi sa putovanjem Tinubua i njegovih zvaničnika u inostranstvo. Više od 400 vladinog osoblja prisustvovalo je klimatskoj konferenciji COP28 u Dubaiju prošlog novembra.