Nastavljeni izraelski udari na Gazu, Palestinci dosad ispalili 3100 raketa

Nastavljeni izraelski udari na Gazu, Palestinci dosad ispalili 3100 raketa

Izraelska vojska je objavila da je napala ciljeve u pojasu Gaze, dok su palestinski militanti nastavili da ispaljuju rakete prema Izraelu.Uprkos međunarodnim pozivima za prekidom vatre, sukob koji je eskalirao pre gotovo nedelju dana, nije pokazao znakove smirivanja. Izraelska vojska saopštila je da je tokom noći granatirala domove devetorice viših zapovednika islamskog pokreta Hamas. Neki su korišteni kao magacini oružja, prema rečima izraelske vojske.

Više od 1500 ciljeva je napadnuto u pojasu Gaze, rekao je u nedelju izraelski premijer Benjamin Netanjahu. Netanjahu je rekao da će se operacija nastaviti „punom silom“.

Palestinska strana je rekla da su vazdušni udari bili najjači dosad u gusto naseljenoj Gazi.Barem 3100 raketa ispaljeno je na Izrael od početka ponedeljka, prema saopštenju izraelske vojske. Obe strane su rekle da su raketni napadi bili najžešći dosad.

Barem 192 osobe su ubijene u Gazi, prema rečima ministarstva zdravlja. Samo u subotu, 42 Palestinaca ubijeno je u napadima izraelske vojske na domove u Gazi, reklo je ministarstvo. U Izraelu, od raketne vatre od prošlog ponedeljka ubijeno je 10 ljudi, prema izvorima.

Izrael krivi Hamas, islamistički pokret koji kontroliše pojas Gaze, za sve napade koje dolaze odande. Međunarodni diplomatski pokušaju da se smire tenzije imali su malo očiglednog učinka dosad.