Danas samit Procesa Brdo-Brioni

Danas samit Procesa Brdo-Brioni

Samit Procesa Brdo-Brioni, na kojem će učestvovati predsednici Slovenije, Hrvatske i zapadnobalkanske šestorke, biće održan danas u slovenačkom mestu Brdo kod Kranja.

Najavljeno je da će lideri obeležiti desetu godišnjicu pokretanja te inicijative i da će „ponovo potvrditi i ojačati posvećenost nastavku procesa proširenja EU“, ali i „razmeniti mišljenja o aktuelnim pitanjima u neformalnoj atmosferi“.

Uz predsednike Slovenije i Hrvatske, Boruta Pahora i Zorana Milanovića, koji su predsedavajući Procesa Brdo-Brioni, na samitu će učestvovati i predsednici Srbije i Kosova, Aleksandar Vučić i Vjosa Osmani, predsednici Crne Gore, Severne Makedonije i Albanije, Milo Đukanović, Stevo Pendarovski i Iljir Meta, kao i sva tri člana Predsedništva BiH – srpski Milorad Dodik, bošnjački Šefik Džaferović i hrvatski Željko Komšić.

Samit Procesa Brdo-Brioni trebalo je da bude održan prošle godine, na desetu godišnjicu pokretanja inicijative, prvo na proleće pa na jesen, ali je oba puta odložen zbog pandemije koronavirusa.

Povodom današnjeg samita, Pahor je u četvrtak u Prištini razgovarao s Vjosom Osmani, a u petak u Beogradu s Vučićem . Pahor se u septembru sastao sa Pendarovskim, u martu sa članovima Predsedništva BiH, dok je pre dve nedelje odvojeno razgovarao sa Đukanovićem i Metom.

Pahor je u Prištini rekao da je protiv promene granica na Zapadnom Balkanu, a Osmani da će dijalog sa Srbijom biti nastavljen, ali ne o statusu i granicama Kosova.

Dan kasnije, u Beogradu, Pahor je kazao da mir i stabilnost na Zapadnom Balkanu mogu da budu očuvani jedino relativno brzim ulaskom svih zemalja regiona u Evropsku uniju i ukazao da je u procesu proširenja EU na Zapadni Balkan ključna geopolitička dimenzija.

Naveo je da sa današnjeg samita treba da bude poslata poruka da proširenje Unije mora da se odvija brže, da Brisel mora da ima pred očima ceo prostor Zapadnog Balkana i da bi bilo „odlično kad bi sve zemlje regiona ušle više ili manje istovremeno u EU“.

On je rekao da na samitu očekuje usvajanje zajedničkih zaključaka, a možda i deklaracije koja će podstaći ubrzano proširenje EU i sprovođenje reformi u tim zemljama.

Vučić je u petak uveče rekao da je dobio predlog zaključaka današnjeg Samita u kojem stoji da se svi učesnici protive promeni granica.

„Ja sam uneo jedan mali amandman i to je sada pakao za njih. Ja sam samo stavio da to (protivljenje promeni granica) bude u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija“, rekao je Vučić.

Na samitu će biti reči i o posledicama pandemije koronavirusa i ekonomskom oporavku regiona.

Vučić će iz Slovenije danas otputovati u Brisel, gde će se sastati s generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom.